cultura

música

xavier castillón

Mare, vull ser pescadora

Per raons històriques que tenen molt clarament a veure amb les tradicions dels pescadors i els seus cants de taverna, el món de l'havanera ha estat sempre un reducte d'intèrprets masculins, amb escasses excepcions, la més notable, un grup anomenat Les Algues, ara fa trenta anys. Ara, el grup gironí Les Anxovetes ha agafat el seu relleu –de fet, són elles les que esmenten aquelles pioneres semioblidades– i està aconseguint molta repercussió dins del circuit de les cantades d'havaneres: aquest any ja han fet 55 actuacions entre el gener i l'octubre, una de les últimes, a la Festa de l'Anxova de l'Escala, on gairebé estaven predestinades a cantar algun dia.

Les Anxovetes són les cantants Tona Gafarot (veu greu), Marta Pérez i Montse Ferrermoner (veus agudes i mitges), més els dos seitons –així ha estat batejat el sector masculí del grup– Xicu Rovira (guitarra) i el recentment incorporat Xavier Pasqual (contrabaix). Elles tenen altres projectes musicals totalment al marge de l'havanera, un gènere que no havien practicat fins que van formar el grup, el juliol del 2013, gairebé un any abans del seu primer concert. Tona Gafarot és cantautora, com Marta Pérez, que també és membre del grup Acousters, i Montse Ferrermoner forma part de Clave de Sur i Monday's After. Només Gafarot coneixia prou bé tot allò que envolta les havaneres, per raons familiars, ja que el seu pare havia estat membre durant quinze anys del grup Voramar, en el qual també feia la veu greu.

Ara Les Anxovetes completen el seu gran any amb la publicació del seu primer disc, En fresc, gravat als estudis 44.1 d'Aiguaviva, que inclou 9 havaneres del repertori clàssic, la majoria signades per Josep Lluís Ortega Monasterio i Josep Bastons, tot i que també hi ha una versió de les Habaneras de Cádiz de Carlos Cano i un tema propi, compost per Tona Gafarot, La mare del mar, del qual s'ha reproduït la lletra en el llibret del CD. Mare, vull ser pescador, La barca xica, El canó de Palamós, Lola, la tavernera i Tornaré són altres cançons incloses en el disc, que Les Anxovetes presentaran oficialment el dissabte 7 de novembre en un concert a la sala de cambra de l' Auditori de Girona (21 h, 6 euros), amb algunes sorpreses. Dijous vinent, el grup gironí també actuarà a la Fira Mediterrània de Manresa, com un dels quatre finalistes del concurs Sons.

“Som les mimades del món de l'havanera, perquè som dones i joves, i nosaltres som les primeres sorpreses de la bona rebuda que hem tingut. No hem vingut a trencar res: també cantem El meu avi, però a la nostra manera. L'escenografia no és l'habitual, ballem una mica i cuidem molt el vestuari i el so. Treballem amb una llibertat absoluta, sense fer coses rares”, diuen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia