cultura

‘Ombres de foc', una saga familiar del segle XX

Jeroni Alsina s'estrena amb una novel·la de ficció que pretén preservar la memòria històrica

Moltes són les veus que rebutgen la tendència actual d'encasellar novel·les en tipologies estipulades que intenten definir amb un mot què llegirà el lector: novel·la de misteri, de terror, fantàstica, eròtica, d'humor... Al·leguen que, més que donar un servei, aquesta pràctica estigmatitza i redueix a un sol aspecte la diversitat que l'autor s'esforça a construir.

No és el cas de Jeroni Alsina i Rocasalbas, metge nefròleg ja jubilat autor d'Ombres de foc. Ell, amb aire tranquil, defineix sense problemes la seva novel·la com una obra de ficció històrica, tot i que reconeix que aquesta es vesteix de moltes trames sense les quals la novel·la no tindria tant atractiu. Així, tot i que la novel·la descriu els fets claus que permeten entendre les llums i ombres de mitjans del segle XX, es recobreix d'humanitat en explicar-ho a través dels ulls de la família Klein, una família jueva que es veu immersa en l'entremat polític, social i ideològic dels anys trenta als seixanta. En particular, són dos els personatges cabdals a través dels quals Alsina explica les ombres de foc del segle XX: Samuel i Sarah Klein. Dues històries separades que expliquen dues èpoques diferents, però consecutives.

Samuel Klein és un psicoanalista jueu (deixeble de Freud) que ingressa en l'MI6 britànic per lluitar contra el feixisme des de Barcelona. A través d'ell, Jeroni Alsina explica les llavors ideològiques que van portar a la barbàrie dels totalitarismes feixista i nazi i que van sumir el món en una època fosca que va desembocar en la Guerra Civil Espanyola i la Segona Guerra Mundial. D'aquesta manera, l'ara escriptor barceloní pretén respondre a una pregunta encara tímida però indefugible: a qui va interessar tantes ombres de foc?

Sarah Klein, per la seva banda, és una jove intel·ligent, culta i independent que rep un món oposat al del seu pare (Samuel Klein). En la París dels anys seixanta, viu una època prodigiosa d'ebullició filosòfica, social i científica que lluita per la possibilitat de crear un món millor. A través d'ella, Alsina mostra les pors, esperances i desitjos propis d'aquella època, expressats amb la sinceritat de qui descriu la pròpia vida. Amb la unió de les dues històries, Jeroni Alsina aconsegueix una novel·la completa, diversa i profunda que vol ser, en últim terme, una apologia a la memòria històrica.

Per fer un tastet dels personatges i la trama es pot visitar la pàgina web www.ombresdefoc.com

LA DATA

1930
és l'any en què comença la novel·la Ombres de foc, de la mà de Samuel Klein, un dels protagonistes

LA XIFRA

4
anys són els que ha invertit Jeroni Alsina a escriure la seva primera novel·la, Ombres de foc


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia