Vallfogona vol que el seu rector més popular sigui un «reclam» per al poble

S'inaugura l'espai d'interpretació en honor de l'escriptor i rector de la parròquia entre el 1607 i el 1623

La parròquia de Santa Maria de Vallfogona de Riucorb ja no és només una església. Les parets del temple allotgen també l'espai d'interpretació en honor de Francesc Vicent Garcia, conegut popularment com el Rector de Vallfogona. Dues de les capelles de l'església s'han habilitat com a espais i museus on trobar informació tant del Rector com de la seva obra i la literatura del seu temps. En una de les capelles hi ha les escultures del Rector de Vallfogona i el seu escolà Pere.

Segons Albert Rossich –un dels dos historiadors que han treballat en el centre i expert en literatura barroca catalana–, la tasca més complicada a l'hora de recopilar les obres de Francesc Vicent Garcia és la pròpia fama del rector. A causa de la seva anomenada, costa de saber si les obres que se li atribueixen són realment seves o si se li van atribuir perquè eren del mateix estil literari. Sigui com sigui, totes les personalitats que ahir van inaugurar l'espai van coincidir a manifestar que el Rector es pot considerar un referent de la literatura barroca catalana. Tant l'alcalde de Vallfogona –Josep Maria Bonastre–, com el president de la Diputació de Tarragona –Josep Poblet–, van estar d'acord també a catalogar l'espai com «un reclam més de Vallfogona». A més del balneari, la casa de colònies i l'excursionisme, l'espai d'interpretació constitueix un nou vessant turístic de Vallfogona. Poblet va declarar que aquest municipi de la Conca de Barberà s'hauria de plantejar esdevenir un «referent català de la literatura barroca». Un cop tallada la cinta i inaugurat el centre es va projectar un vídeo sobre la vida del famós rector. Tot seguit, el president de la Diputació –Josep Poblet–, l'arquebisbe de Tarragona –Jaume Pujol– i l'alcalde de Vallfogona –Jaume Bonastre–, van fer una ofrena floral a la tomba del rector, en una de les parets exteriors de l'església.

El rector de Vallfogona

El 1607, Francesc Vicent Garcia, nascut a Tortosa, va ser nomenat rector de Vallfogona de Riucorb, i ho va ser fins al 1623, quan va morir al mateix poble. La seva biografia inclou la d'un personatge que el va acompanyar com a escolà: un noi de sis anys –anomenat Pere– que Garcia va trobar al camí de Tàrrega i que va accedir a fer-li d'ajudant, fins als dotze anys, quan va morir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.