cultura

Una dansa guerrera que perdura en la vila de Silla

Aquest poble de la comarca de l'Horta representa cada 6 d'agost els Porrots, una dansa típica salvada del silenci pels més joves, que mantenen el costum

El mes d'agost arriba a Silla i, amb ell, comença a sentir-se la música del tabalet i la dolçaina, aquella que dóna l'avís del començament de les festes locals, i s'ultimen els darrers assajos de la dansa més popular del poble, la dansa guerrera per excel·lència: la dansa dels Porrots.

Aquest ball, que dóna identitat al municipi de l'Horta Sud, té el reconeixement dels veïns i veïnes, i el suport dels organismes municipals, així com de l'Escola Municipal de Porrots, dirigida per Abelard Hernández, que té quasi trenta anys de vida i que estudia i fomenta aquesta tradició de milers d'anys.

Abans, només hi havia grups masculins i de xiquets, però va ser l'any 1991 quan les xiques passaren a formar part dels Porrots de Silla en igualtat de condicions.

D'aquesta manera, xics i xiques joves ballen formant colles el dia 6 d'agost aquesta dansa mil·lenària, gràcies a la qual la localitat retrocedeix per un dia a 2.000 anys enrere.

La dansa dels Porrots representa un grup de guerrers (i, si escau, també de guerreres) que es prepara per a la batalla. Durant més de huit minuts, es porten a terme balls i poses humanes, tot representat per parelles, i finalment s'arriba a la reconciliació dels dos bàndols en què estan dividits des que comencen a sonar les primeres notes musicals d'acompanyament.

Així doncs, hui mateix, dia 6 d'agost, és, entre altres coses, la jornada en què les colles representen aquest ball, una tradició que ajuda a mantenir vives les arrels del poble, ja que Silla és l'únic lloc del món on es balla aquesta dansa. Tot comença al matí, pels volts de les onze, i no s'acaba fins a la nit, amb la processó.

Cada any, els grups masculins i femenins s'agrupen tots en una única colla i fan junts el ball. Tots executen els mateixos passos, la mateixa marxa, i porten els mateixos vestits, amb el porrot (romà) a la mà i la corona (grega) al cap.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.