Territori

música

e.v

Un festival d'estiu amb uns altres aires

L'Orquestra de Cambra de l'Empordà impulsa el cicle de concerts Espais Sentits, que acostarà la música, a través de quatre programes amb repertoris específics, a les vuit comarques de Girona sota el lema de la catalanitat

Un altre festival d'estiu? Doncs sí, però no pas com els altres. Així el presenta amb convicció el músic Carles Coll, director de l'Orquestra de Cambra de l'Empordà (OCE), que ha impulsat Espais Sentits, un cicle de 32 de concerts amb què la seva formació recorrerà, des del pròxim 9 de juny fins al 19 d'octubre, una trentena de poblacions de tot l'àmbit geogràfic gironí, des de la Cerdanya, el Ripollès i la Garrotxa fins a la Selva, el Pla de l'Estany, el Gironès i l'Alt i el Baix Empordà. Si alguna cosa el distingeix de la majoria d'ofertes estivals, apunta Coll, a banda de “la seva falta d'elitisme i el fet que no està pensat només per al turisme”, és justament que no s'assentarà en un lloc únic, responent a una altra de les voluntats específiques de la proposta: reivindicar el paisatge i el patrimoni del país sota el lema reivindicatiu de “Catalunya, nou Estat d'Europa”. De fet, un dels quatre programes que ha preparat la formació per presentar-los al llarg de la seva gira l'han batejat com Música per la llibertat, dins la qual engloben un seguit de cants patriòtics per subratllar, diu Coll, el compromís de l'OCE amb la sobirania catalana.

Un altre dels objectius del festival, i d'aquí neix la seva suggestiva denominació d'Espais Sentits, és el desig de contribuir a la descoberta del patrimoni natural i monumental de les terres gironines programant els seus concerts en alguns escenaris poc freqüents i fins i tot insòlits. És el cas, per exemple, del concert previst al poblat ibèric d'Ullastret, el 15 de juny; a l'església de Sant Cristòfol de Beget, el 30 de juny; al monestir de Ripoll, l'11 de setembre, o a la capella del castell de Sant Ferran de Figueres, el 28 de juny, un recinte inacabat que Carles Coll assegura que té una sonoritat excepcional: “Un atzar del destí va fer que els enginyers hi posessin les pedres justes per trobar l'acústica perfecta. Ni una més ni una menys.”

L'OCE proposa uns repertoris temàtics distribuïts en quatre programes que es podran escoltar, en actuacions successives, a cada una de les vuit comarques i que tenen en comú “l'afirmació de catalanitat i el seu caràcter meridional”. Així, un dels programes estarà dedicat a commemorar el centenari de Salvador Espriu, a partir de la lectura d'una selecció de poemes seus i d'un conte breu a càrrec de l'actor Jordi Coromines, amb la interpretació de temes de Montsalvatge, Joaquim Serra, Mompou o Narcís Bonet. El segon programa se centrarà en les danses vuitcentistes, que al segle XIX no faltaven a cap celebració, amb valsos, polques i masurques de gran vivesa. S'hi podran escoltar peces d'Albert Cotó, Blanch i Reynalt, Pep Ventura i Enric Morera, amb La santa espina. El tercer repertori girarà al voltant de la música mediterrània, un concepte ampli (“els tòpics musicals són difícils de trencar”, admet Carles Coll) que permetrà integrar les Nuits d'Espagne de Déodat de Séverac amb la banda sonora d'Il Gattopardo de Nino Rota, el Zorbàs el grec de Theodorakis, el Sol Ixent d'Eduard Toldrà, i La oración del torero de Joaquín Turina o les Goyescas de Granados. Finalment, el programa més militant, Música per la llibertat, ha estat concebut com a adhesió a l'onada independentista que recorre el país, amb una selecció de temes d'alt valor simbòlic, com L'estaca de Llach o Al vent de Raimon, als quals s'hi afegiran el Cant del poble d'Amadeu Vives i Anselm Clavé, una peça encarregada als dos compositors l'any 1931 per tal de fer-ne l'himne nacional, abans que la Generalitat es decantés per Els Segadors, que també es podrà escoltar en unes variacions compostes per a l'ocasió per Carles Coll, que assegura que l'OCE “mai programa com a obra de concert l'himne de Catalunya” i, doncs, que si ho fa ara, és “respectuosament però amb fervor”.

La inauguració del festival serà el diumenge 9 de juny, a l'església de Sant Esteve de Bordils (18.30 h), amb el programa dedicat a la música mediterrània, i es clausurarà el 19 d'octubre a Sant Joan les Fonts. En l'endemig, els Espais Sentits arribaran a Brunyola, Figueres, Madremanya, Agullana, Beget, Banyoles, Castell d'Aro, Sant Miquel de Cruïlles, Santa Coloma de Farners, Puigcerdà, Queralbs, Llívia, Olot, Hostalric, Vilablareix, Saus, Bellver, Vilademuls, Castellfollit de la Roca, Girona, Sant Feliu de Pallerols, Palol de Revardit, Porqueres, la Bisbal o Arbúcies. Un viatge complet pels sentits.

Espais sentits
Intèrprets: Orquestra de Cambra de l'Empordà (OCE) Dates: del 9 de juny al 19 d'octubre Lloc: Una trentena de poblacions de les vuit comarques gironines
Menús musicals
La proposta del festival s'estructura a l'entorn de quatre programes de concert, cada un amb el seu repertori específic: Música per la llibertat, Música mediterrània, Valsos i danses vuitcentistes i Centenari Salvador Espriu.
Talent per conèixer
Narcís Bonet (Barcelona, 1933) és un dels compositor que reivindica el cicle de concerts de l'OCE. Alumne de Toldrà, va fer la major part de la seva carrera a París, cosa que explicaria que sigui encara mal conegut a casa nostra.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.