Llibres

Les Guilleries, tot un univers narrat a foc lent

Gavarres publica ‘Històries de les Guilleries’, de Xavier Roviró, que es presentarà demà a Sant Hilari Sacalm

“M’agrada creure que la Guilleria té prou entitat per considerar-la comarca. No com una comarca administrativa, sinó com una regió que manté una unitat geogràfica i unes condicions naturals pròpies.” Ho escriu l’historiador i folklorista Xavier Roviró (Vic, 1956) a la presentació del seu llibre Històries de les Guilleries, publicat per l’Editorial Gavarres dins la seva col·lecció El Caliu de la Memòria. Com totes les revistes i llibres de l’editorial fundada i dirigida per Àngel Madrià, aquest volum de 189 pàgines es basa sobretot en testimonis orals, en aquest cas sobretot “converses amb els avis i àvies, transcrites literalment” per donar forma a les quaranta-dues històries d’un llibre que Roviró ha cuit “a foc lent”, com explica en el pròleg el president Quim Torra, que hi parla de “la pàtria guillenca” i d’un “esperit guillenc” que “no mor mai”.

“A finals del segle XVIII començà a aparèixer el nom de la Guilleria per referir-se a la regió que fins llavors es coneixia com la Muntanya d’Osona o, simplement, la Muntanya. El terme Guilleries es va fer popular a partir del segle XX”, explica l’autor en el primer capítol, en què parla dels ponts del Ter, de les fonts i del poble de Susqueda, desaparegut sota les aigües del pantà al qual dona nom. Tot seguit, passa a referir-se a alguns guillencs il·lustres com ara el bandoler Serrallonga, el general Josep Moragues i Jacint Verdaguer. Les creences, les llegendes i els costums, entre els quals el dret de cuixa feudal i les festes guillenques, completen un volum il·lustrat amb fotos antigues provinents de diferents arxius i col·leccions, i altres més recents realitzades per Roviró durant el seu treball de camp com a folklorista i preservador de la cultura popular i tradicional de transmissió oral, realitzada en bona part amb el Grup de Recerca Folklòrica d’Osona (GRFO), que presideix.

El llibre es presentarà demà divendres a la Sala Noble de Sant Hilari Sacalm (19 h), capital de les Guilleries, en un acte en què, a més de Roviró i Madrià , intervindran l’alcalde, Joan Ramon Veciana, i el filòleg Toni Clos. Aquest mes també s’han programat altres presentacions, el dia 19 a Sant Martí Sacalm i el 25 a l’Arxiu Comarcal de la Selva, a Santa Coloma de Farners.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia