Música

“I et canto tota la nit”

La Cantada d’Havaneres de Calella de Palafrugell celebra, sense restriccions, una 55a edició marcada pel relleu a Port Bo i el 95è aniversari de Josep Bastons

Port Bo, Arjau, Neus Mar i Peix Fregit van cantar una desena de composicions de Josep Bastons

“Corre, Lola, posa’m un got de vi / i et canto tota la nit.” Aquesta frase de la cançó Lola, la tavernera, cantada ahir per Neus Mar en la 55a Cantada d’Havaneres de Calella de Palafrugell, resumeix bé l’essència de l’havanera i la cançó de taverna. Lola, la tavernera, ja un clàssic del gènere, va ser composta per Carles Casanovas (lletra) i Josep Bastons (música), per als quals la d’ahir no va ser una cantada més, no només perquè fos la primera sense restriccions per la pandèmia i amb aforament complet a l’auditori de la platja del Port Bo. Josep Bastons, compositor prolífic –gairebé la meitat de la vintena de cançons cantades ahir porten la seva signatura– va fer 95 anys fa pocs dies, el 27 de juny, i així es va recordar i celebrar ahir en aquesta “cantada d’aniversaris”, com remarcava en el programa el director artístic de la cantada, Francesc Sànchez Carcassés. A més, també fa 45 anys una de les composicions més emblemàtiques de Bastons, Mariner de terra endins, que ahir va cantar Peix Fregit, grup que ell mateix va fundar el 1974 amb Manel Iglesias i Maria Cervera. De fet, aquesta 55a cantada va ser protagonitzada per quatre grups o solistes de Palafrugell amb què Bastons ha tingut una relació molt directa.

Va obrir la nit un altre gran clàssic de la cantada de Calella, Port Bo, grup que ara es troba en ple procés de renovació: els palafrugellencs Xevi Jonama i Lluís Bofill agafen el relleu de Mineu Ferrer i Carles Casanovas, tot i que aquest últim continuarà, com a mínim, un any més en la direcció musical del grup. Port Bo va interpretar ahir El pensament, La gavina del mestre Sirés, Vestida de nit de Càstor Pérez i Glòria Cruz, la intrèpida A contracorrent, firmada per Casanovas i Bastons, i Gatzara.

El grup Arjau, que l’any passat va celebrar el seu 25è aniversari, va continuar la nit amb Onades d’amor, En un bosque de las Indias, Quan despunti l’alba –una estrena, amb lletra de Tòfol Mus i música de Josep Bastons–, Mare, vull ser pescador i Tamariu, una altra de les creacions del tàndem Narcisa Oliver / Josep Bastons. La cantant Neus Mar va agafar el relleu amb Rosina, Vell veler, No veis allí, Lola, la tavernera i Habanera embrujada.

En la recta final, Peix Fregit va interpretar Mi madre fue una mulata, Mariner de terra endins, Salí de Jamaica, Negro Abelardo i Cap a tu, també de Bastons i Mus, abans de donar pas a la tradicional interpretació conjunta de La bella Lola i El meu avi, amb els mocadors onejant al vent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia