Arquitectura

RCR difon l’arxiu de fotografia d’arquitectura d’Hisao Suzuki

L’estudi d’arquitectes olotí va adquirir la col·lecció completa de 46.000 imatges de l’artista japonès el 2021, i ara n’exposa una tria al Museu de la Garrotxa

L’artista japonès Hisao Suzuki (Yamagata, 1957), establert a Catalunya des de fa anys, ha donat el seu arxiu de prop de 46.000 fotografies d’arquitectura contemporània a la Fundació RCR Bunka. La col·lecció constitueix un dels registres més amplis de les formes constructives més innovadores del món, des del 1986, i inclou també retrats d’arquitectes i compositors musicals, 30.000 en pel·lícula de gran format i, des del 2014 fins a l’actualitat, 15.000 fotografies en format digital. A més, el fons conté un interessant conjunt d’un miler de fotografies d’esglésies romàniques, a més d’imatges relacionades amb el modernisme català (que va despertar-li l’interès per la fotografia d’arquitectura) i la cuina.

El Museu de la Garrotxa d’Olot inaugura aquest divendres Les ombres i la llum, una exposició que, fins al 15 d’agost, presentarà una selecció d’una cinquantena de les fotografies en blanc i negre de Suzuki, el qual en el seu treball “representa la postura del testimoni documentat de la realitat a la recerca d’un registre precís, sense perjudicar l’essència de l’obra arquitectònica”.

L’origen de la seva relació amb Barcelona es remunta al 1978, quan Hisao Suzuki va veure una exposició del fotògraf Eikoh Hosoe sobre l’obra d’Antoni Gaudí al Yokohama City Hall. Les formes ondulades de l’arquitecte català van despertar-li la curiositat per conèixer la ciutat, on va viatjar el 1982. Ja no se n’ha mogut. Els seus inicis com a fotògraf d’arquitectura estan relacionats amb l’efervescència de la Barcelona que es preparava per als Jocs Olímpics de 1992, època en què va documentar el procés de construcció del Palau Sant Jordi, obra del seu compatriota Arata Isozaki.

Les fotografies que s’exposen a Olot formen part del fons que l’artista japonès va donar íntegrament, el 31 de març del 2021, a la Fundació RCR Bunka, l’organisme creat el 2013 pel reconegut estudi d’arquitectura creativa RCR Arquitectes per donar suport a l’arquitectura, el paisatge, les arts i la cultura. La donació es va formalitzar amb el compromís que la fundació es faria càrrec de gestionar els documents i de garantir-ne la conservació i difusió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia