Arquitectura

Un Pritzker empoderat

Francis Kéré, nascut a Burkina Faso, és el primer arquitecte africà que guanya el premi més important de l’arquitectura mundial

“Tothom mereix qualitat, tothom mereix luxe i tothom mereix comoditat”

Diébédo Francis Kéré ha guanyat el premi Pritzker i s’ha convertit així en el primer africà que és distingit amb el considerat Nobel dels arquitectes.

Kéré, nascut el 1965, és de Burkina Faso i el jurat l’ha escollit amb molta intenció per reivindicar un canvi de paradigma en l’arquitectura, allunyada de les opulències de les elits i compromesa amb els més desvalguts. El seu valor és haver aconseguit “empoderar i transformar les comunitats a través de l’arquitectura”, tot utilitzant de manera intel·ligent i elegant els materials locals per connectar les seves obres amb la natura, ha argumentat el jurat presidit pel xilè Alejandro Aravena, Pritzker 2016 (els olotins RCR el van rebre l’any següent).

“Tothom mereix qualitat, tothom mereix luxe i tothom mereix comoditat. Estem interconnectats i les preocupacions pel clima, la democràcia i l’escassetat són de tothom”, va explicar-se Kéré, pioner d’una arquitectura sostenible en zones d’extrema pobresa, en saber-se guanyador del premi més important de l’arquitectura mundial.

D’entre les seves obres més emblemàtiques hi ha l’escola de primària del seu poblat, Gando, que va dur a terme acabat de llicenciar, a Berlín, el 2001. El 2014, ell i el seu equip (sempre treballa en col·laboració) van dissenyar una clínica a Léo, també a Burkina Faso. El seu projecte més recent l’ha fet a Kenya: és una residència per a estudiants de tecnologia de la informació. Fora d’Àfrica, ha deixat el seu segell constructiu, sempre fidel d’allà on ve, a Alemanya, els Estats Units, Itàlia, Suïssa i Dinamarca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia