Cinema

JUDITH COLELL

PRESIDENTA DE L’ACADÈMIA DEL CINEMA CATALÀ

“Hi ha talent, ens cal seduir el públic”

La nova junta viurà aquesta nit la seva primera gala dels Gaudí des que va ser elegida

“Hi ha canvis importants, s’està començant a veure que el sector de l’audiovisual és estratègic”, diu la nova presidenta

LES DONES, AL CENTRE
Judith Colell (Barcelona, 1968) va ser una de les cinc directores del film ‘El domini dels sentits’ (1996), que ja contenia algunes constants del seu cinema, protagonitzat sovint per dones i amb vocació de denúncia contra les desigualtats i la violència de gènere. Va codirigir amb Jordi Cadena ‘Elisa K’ (2010), premiat a Sant Sebastià, i ha dirigit en solitari ‘Dones’ (2003), ‘53 dies d’hivern’ (2006) i ‘15 horas’ (2021).

La directora Judith Colell va ser escollida com a nova presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català el mes de juny passat, al capdavant d’una junta formada pel vicepresident, Sergi Moreno (productor); Carla Simón, Alba Cros i Sílvia Quer (directores), Carlos R. Ríos (director del festival D’A), els actors Maria Molins i David Verdaguer, la muntadora Ana Pfaff i el guionista Eduard Sola. Aquesta nit viuran la primera gala dels Gaudí com a presidenta i membres de la junta.

Amb quins ànims afronteu aquesta 14a edició dels Gaudí?
Amb els ànims molt amunt. Ha sigut un any molt brillant, en què hem guanyat premis a Màlaga, Locarno, Moscou, als Goya... Hi ha hagut una quantitat de premis al cinema impressionant, i la cirera del pastís ha sigut aquest Os d’Or, que a més és a una pel·lícula en català. Això és important. Si ens ho hem de creure, si hem de demanar que estimin el nostre cinema i que hi hagi una aposta clara pel cinema que es fa aquí, a Catalunya, i més pel cinema en català, l’èxit d’Alcarràs és meravellós. L’any 2021 ha estat fantàstic i el 2022 serà el principi d’una nova era, si tots ho pensem i els espectadors ens fan costat. Creiem en el nostre cinema, creiem en el cinema català i en català perquè val la pena.
Ha esmentat pel·lícules molt diferents entre si.
Sí, això és el que té de bo el nostre cinema. L’eslògan de la gala és Estimem-nos!, perquè considerem que tenim una diversitat tremenda i un talent molt gran: aquí es fan comèdies, drames, pel·lícules de terror, drames rurals, cinema d’autor i més comercial... El cinema és un sector estratègic i és absolutament imprescindible que s’hi aposti en tots els sentits. No sabíem ni on era Corea i amb l’èxit de Parásitos i El juego del calamar, fins i tot els productes coreans i el turisme han augmentat. El cinema i l’audiovisual ens representen, ens expliquen a fora, ens donen a conèixer al món, mostren com mengem, com vivim, com parlem, com estimem. Hi ha canvis importants, s’està començant a veure que el sector de l’audiovisual és estratègic. Crec que les administracions hi comencen a creure, i això és important. Ja s’estava fent una clara aposta per l’audiovisual, i volem que encara sigui més forta. Tots remem en el mateix sentit. Ara el que necessitem és seduir el públic, que cregui en el nostre cinema i el vagi a veure.
Vau dir quan us van elegir que si havíeu de plorar ho faríeu als despatxos. Hi heu plorat?
Hem anat a plorar als despatxos molt, des de l’inici! I també a parlar, a debatre. Amb la consellera hi ha molta sintonia, moltes ganes de treballar plegades i fer moltes coses. Anem agafats de la mà amb els companys i companyes productors de Proa i de PAC [associacions de productors catalans]. Ens hem reunit amb el govern central, la Generalitat, l’Ajuntament. Hi ha moltes ganes de part seva també de fer les coses bé.
En ser escollida presidenta, va dir que TV3 ha de ser el pal de paller de l’audiovisual català. Ho serà?
Sí, hi ha hagut un canvi important, tant a TV3 com a la conselleria de Cultura. Crec que s’està apostant per això i que s’hi apostarà encara més. M’agradaria pensar que nosaltres, més que ser paparres, som companys de viatge.
Més enllà d’aquesta gala, quins canvis introduireu als Gaudí?
Si els acadèmics i acadèmiques els posen sobre la taula, plantejarem canvis. Veurem com incorporem el món de les plataformes i el món de l’audiovisual que no és cinematogràfic. Hem parlat amb Filmin, que són uns grans aliats, una plataforma de la qual potser se’n parla poc.
Es mantindrà la categoria específica per a llargmetratge en català?
Tot això ja ho veurem, el que no farem serà decidir-ho nosaltres. Ho posarem sobre la taula i si els acadèmics i acadèmiques consideren que n’hem de parlar i canviar coses, ho farem.
Amb el tema de la distinció de premis d’interpretació d’actrius i actors, passa el mateix?
També, però amb això els actors i actrius no hi acaben d’estar massa d’acord. Els escoltarem i farem el que ens demanin. La junta no som els propietaris de l’acadèmia, jo no soc el xèrif ni el que condueix el cinema català. Simplement soc la portaveu de 530 persones que formem l’acadèmia. En totes les coses importants sempre comptarem amb les seves opinions.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia