Cinema

Pioner del camí a la diversitat

Mor a les Bahames als 94 anys Sidney Poitier, primer intèrpret negre que va guanyar l’Oscar al millor actor

Sidney Poitier va guanyar l’Oscar per ‘Els lliris dels prats’ el 1963, i el 2002 en va rebre un d’honorífic

Entre els vint nominats a la darrera edició dels Oscar hi havia sis intèrprets negres i tres d’origen asiàtic. Una fita així en el camí cap a la igualtat, que ha viscut grans avenços a Hollywood els darrers anys, no seria possible sense molta gent que ha picat pedra abans. L’actor Sidney Poitier, mort el dia de Reis a les Bahames, la seva terra natal, va ser sens dubte dels que més van treballar per avançar. Denzel Washington, Will Smith, Viola Davis, Whoopi Goldberg, Samuel L. Jackson i tantes altres estrelles de cinema afroamericanes van tenir un antecessor i un referent en aquest home nascut el 1927 per atzar a Florida, provinent d’una humil família de les Bahames.

Sidney Poitier es va convertir en estrella quan encara es vivien moments molts durs en les lluites pels drets civils al sud dels EUA. El 1958 va destacar a Fugitius (1958), en el paper d’un pres que s’escapava encadenat a Tony Curtis que li va valer la nominació a l’Oscar al millor actor principal. Cinc anys després va aconseguir l’estatueta amb Els lliris dels prats, el primer premi de l’acadèmia que es va atorgar a un actor negre en la màxima categoria. Després vindrien altres èxits com En la calor de la nit i Rebel·lió a les aules (les dues el 1967) o Endevina qui ve a sopar (1968).

El 1967, en el moment àlgid de la seva carrera, Sidney Poitier va declarar: “Els negres que apareixien a les pel·lícules quan jo començava sempre eren estereotips negatius: pallassos, majordoms arrossegats, inadaptats... Jo vaig triar no formar part d’aquests tòpics. Vull que els meus fills es vegin reflectits al cinema.” Ho recordava ahir l’agència Efe.

L’Oscar li va arribar gairebé vint anys després que Hattie McDaniel fes història com a primera intèrpret negra a guanyar-lo. Abans de ser una estrella de cinema, Sidney Poitier va triomfar als escenaris teatrals de Broadway i va brillar en films com Un rayo de luz (1950), Tierra prometida (1951) i Semilla de maldad (1955). Va treballar en 55 pel·lícules i produccions televisives entre el 1947 i el 2001, i va fer una carrera més discreta darrere la càmera, amb nou films dirigits als setanta i vuitanta.

Intèrpret, director, activista i diplomàtic, Sidney Poitier va triomfar en anys de grans tensions en papers que en major o menor mesura parlaven del racisme als EUA. L’actor va ajudar a enderrocar les barreres socials entre afroamericans i blancs i es va convertir en la primera gran estrella negra de la indústria. Les seves pel·lícules van mostrar la divisió nord-americana, però també les ganes i el desig d’unir-se per deixar enrere la confrontació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona