Cinema

Mor Sidney Poitier, primer actor negre a guanyar un Oscar com a protagonista

Sidney Poitier, el primer actor negre a guanyar un premi Oscar com a actor protagonista d’una pel·lícula, va morir aquest divendres als 94 anys, segons van informar fonts governamentals de Bahames.

L’Oficina del primer ministre de Bahames va anunciar en el seu compte oficial de Twitter que Philip Davis farà aviat “una declaració sobre la mort de Sir Sidney Poitier”, la família del qual és natural d’una de les illes de Bahames.

Poitier va néixer el 20 de febrer de 1927 a Miami (els EUA), però es va criar al costat dels seus sis germans en Cat Island (Bahames), on va passar els seus deu primers anys de vida, fins que es va mudar a la capital, Nassau, i posteriorment a Florida.

L’actor, qui també es va destacar com a activista dels drets civils, va guanyar l’Oscar pel seu paper protagonista en la pel·lícula “Els lliris de la vall” en 1963. Abans que ell, l’actriu Hattie McDaniel, havia obtingut el premi a Millor Actriu de Repartiment per “Allò que el vent s’endugué”.

Anys abans, en 1959, es va consagrar com el primer estatunidenc negre a rebre una nominació a l’Oscar a millor actor per “Fugitius”.

En els seus més de cinquanta anys de carrera com a actor va participar en més de quaranta pel·lícules, amb clàssics com a “Endevina qui ve aquesta nit”, “En la calor de la nit” o “Llavor de maldat”.

En 2002, va rebre l’Oscar d’honor, premi que l’Acadèmia d’Arts i Ciències Cinematogràfiques lliurament a aquelles figures del cinema que han tingut un pes especial en la indústria.

L’intèrpret, director i activista va ser un autèntic ídol de Hollywood i també va exercir com a ambaixador de Bahames al Japó entre 1997 i 2007.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona