Cultura popular

XAVIER PALLÀS

PROFESSOR D’INSTRUMENTS TRADICIONALS DE L’ESCOLA DE MÚSICA D’OLOT

“Els lutiers no feien sacs petits”

Pallàs dona detalls del primer manual infantil per aprendre a tocar el sac de gemecs

Detalla en aquesta entrevista per què fan classes de sac de gemecs a alumnes petits i ho contextualitza en el focus de recuperació i difusió en aquest àmbit que és Olot des de fa més de trenta anys.

Què els va motivar a fer classes de sac de gemecs per a infants?
Només hi ha havia ensenyament per a adults i adolescents, perquè, entre altres coses, els lutiers no feien instruments més petits. Fa uns quants anys, però, es va posar en marxa el moviment Mans Petites a iniciativa d’El Tecler de Tarragona. En el nostre cas, vam iniciar les classes amb aquest segment d’edats l’any 2015 i vam obtenir molt bons resultats. De fet, som l’única escola municipal que les impartim.
I d’aquí la creació del manual?
Sí, de fet, ja havia col·laborat amb El Tecler anteriorment, amb dos llibres sobre l’escola de ministrers. Aquesta entitat té una col·lecció sobre alguns instruments tradicionals i em van demanar fer el primer volum del sac de gemecs. Paral·lelament, s’han anat fabricant sacs adaptats per a canalla a partir de 6 anys.
Quines característiques té el seu mètode?
Està il·lustrat amb dibuixos per fer-lo més atractiu, el format de les partitures és d’una mida més gran, aprofito per fer una introducció progressiva al llenguatge musical i inclou exercicis pràctics amb cançons que he creat a partir de les que han inventat els alumnes, com ara El cargol o la Marxa dels cavallers.
Olot és un referent quant al moviment que va generar la recuperació de la música tradicional del país. Què ho va motivar?
Fa uns trenta anys, a Olot, es va crear l’associació El Til·ler entre un grup de persones inquietes per promoure la cultura popular. Això va passar en un context general al país de recuperació d’instruments, cançons i melodies tradicionals i tot allò que tenia a veure amb la cultura popular. El primer fruit va ser el Cornamusam, i això va convertir la ciutat en un focus de promoció del sac de gemecs i de la resta d’instruments tradicionals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia