Altres

Iceta presenta la capitalitat cultural i científica de Barcelona com “un acte de justícia” amb continuïtat el 2022

Colau ha desitjat que sigui un “punt d’inflexió” alhora que matisa que el conveni actual “és de transició” per la Covid

El ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta, ha presentat l’acord que recupera la condició de capital cultural i científica per a Barcelona com “un acte de justícia i intel·ligència” amb la ciutat. Ho ha expressat així en l’acte de signatura de la col·laboració que oficialitza l’arribada de 20 milions dedicats a cultura i ciència de la ciutat per a aquest 2021 i que ja compta amb una partida idèntica reservada als pressupostos estatals del 2022, ha refermat el ministre. En el seu torn, l’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, ha desitjat que sigui “un punt d’inflexió” de cara al futur però ha apuntat que, de moment, el conveni “és de transició” per compensar l’efecte de la pandèmia i no contempla l’impuls de nous projectes.

En aquest mateix sentit, Colau ha reivindicat l’arribada d’uns diners que aquest 2021 aniran destinats principalment a pal·liar els efectes de la crisi de la Covid-19, perquè “les paraules són molt importants, però encara ho són més les polítiques acompanyades de pressupostos”. Alhora, ha demanat profunditat en la injecció monetària. Així, ha reclamat “que no sigui només un moment de recuperació d’unes inversions mínimes” i que s’allargui en el temps.

Sobre aquesta qüestió, Iceta no ha expressat l’abast de la mesura més enllà del 2022, però sí que ha reconegut que calen “esforços suplementaris” més enllà d’aquest conveni en matèria de cultura i ciència. Com a exemple, ha citat els darrers avenços en la construcció de la biblioteca pública estatal a Barcelona.

També la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, ha refermat que Barcelona recupera amb aquesta inversió “el lloc que sempre ha ocupat” però que “no sempre li han deixat ocupar”. En aquesta línia, ha esmentat la capital catalana com “el principal focus de ciència del país” i ha recordat que Barcelona és la vuitena ciutat europea amb major producció científica.

Colau ha recollit el guant sobre “l’acte de justícia” i ha ampliat el recorregut d’aquest conveni centrant-se en els usos que té la inversió en ciència i cultura. “No només és una qüestió de justícia, és una qüestió d’esperança i de futur”, ha exposat, en referència a la necessitat de trobar “idees” per resoldre desafiaments com l’emergència climàtica, la reconversió del model urbanístic de ciutat o l’augment de les desigualtats.

Alhora, l’alcaldessa ha aprofitat per expressar que mentre l’Ajuntament de Barcelona inverteix el 6% del seu pressupost en cultura i ciència, la Generalitat i l’Estat no arriben a aquests registres, i fins i tot han reduït la inversió en l’última dècada. Per revertir-ho, ha reclamat passos com el del conveni de cocapitalitat i s’ha dirigit específicament al Govern. “Els percentatges importen i fixen prioritats”, ha remarcat Colau.

El ministre Iceta, per la seva banda, ha afalagat l’entesa de l’alcaldessa amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per recuperar un acord que van engegar en el passat José Luis Rodríguez Zapatero i Jordi Hereu. “Sense l’alcaldessa i el president d’Espanya segurament no haguéssim tingut aquesta segona empenta”, ha esmentat. També ha atribuït aquest nou acord a una mostra de “federalisme” o “cogovernança”, i ha afegit que encara hi ha espai per a més inversions estatals en matèria de cultura i ciència pròximament. “La nostra ambició desborda molt les estrictes línies d’aquest conveni”, ha reblat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia