Cinema

Cinema

‘Nomadland’ triomfa als Oscar

Ha guanyat els guardons a millor pel·lícula, directora, per a Chloé Zhao, i actriu, per a Frances McDormand

Anthony Hopkins és distingit com a millor actor per ‘El pare’

Els premis, molt repartits, s’han lliurat en una gala atípica, amb diferents seus

Nomadland ha estat la gran triomfadora d’una atípica gala dels Oscar, que s’ha celebrat a l’estació Union de Los Angeles i a altres seus aquesta matinada. El palmarès ha estat molt repartit, però Nomadland, la història d’una dona que ho ha perdut tot i viu en la seva furgoneta, viatjant a la recerca de feina pels Estats Units, s’ha endut tres dels quatre premis principals: els de millor pel·lícula, actriu, per a Frances McDormand, i millor direcció, per a Chloé Zhao. La cineasta xinesa-americana s’ha convertit en la segona dona de la història a guanyar en aquesta categoria, dotze anys després de Katryn Bigelow amb En terra hostil. Anthony Hopkins ha guanyat el seu segon Oscar al millor actor, pel seu treball a El pare, i ha esdevingut així l’intèrpret més veterà en aconseguir-lo, als 83 anys. L’actor gal·lès no ha assistit a la gala, ni tan sols de manera virtual.

Frances McDormand ha pujat dues vegades a recollir estatuetes, perquè és també la productora de Nomadland, i ha fet una crida a veure-la a “la pantalla més gran que pugueu”, en una sentida reivindicació de les sales de cinema. Com a actriu, aquesta nit ha aconseguit la seva tercera estatueta.

El palmarès ha estat molt repartit, amb cinc pel·lícules que han fet doblet: El pare (a més de Hopkins, ha estat premida pel guió adaptat), Judas y el mesías negro (actor de repartiment, per a Daniel Kaluuya, i cançó original, per a H.E.R. ), Mank (fotografia i disseny de producció), Soul (llargmetratge animat i banda sonora original) i Sound of metal (muntatge i so).

La cerimònia ha tingut molts elements novedosos. Primer de tot, la seu principal, l’estació de trens de Los Angeles, que ha permès espaiar els convidats. A diferència de la tradicional platea, estaven asseguts en taules com si fos un cafè-concert. No hi ha hagut un conductor de la cerimònia, com l’any passat: els diferents presentadors (Regina King, Harrison Ford, Brad Pitt, Joaquin Phoenix, Reese Witherspoon, Zendaya...) s’han anat passant el micròfon, i de tant en tant feien connexions a altres seus (París, Londres, Seül...), quan hi havia nominats i guanyadors que no havien viatjat.

La coreana Yuh-Jung Youn ha guanyat el premi a la millor actriu de repartiment, pel seu paper a Minari, història de la meva família. Els premiats als Oscar del 2021 han reflectit la diversitat que ja hi havia a les nominacions: a més de l’actriu coreana, han triomfat una directora nascuda a Pequín (Chloé Zhao), un actor negre (Daniel Kaluuya), un curtmetratge codirigit per un altre afroamericà sobre la violència policial (Two distant strangers)...

Un dels moments més emotius de la nit ha estat quan Thomas Vinterberg ha guanyat l’Oscar al millor film internacional per Otra ronda i l’ha dedicat a la seva filla, que havia de treballar a la pel·lícula i va morir poc abans del rodatge. El film sud-africà Lo que el pulpo me enseñó, de Pippa Ehrlich i James Reed, ha guanyat el guardó al millor llargmetratge documental, mentre que el de millor curt documental ha estat per a la producció francesa Colette.

Una joven prometedora, que estava nominada a sis premis, s’ha hagut de conformar amb un d’important, el del millor guió original, per a Emerald Fennell. L’Oscar al millor maquillatge i vestuari ha estat per a l’equip de La madre del blues, del qual forma part el maquillador espanyol Sergio López-Rivera. L’estatueta al millor vestuari se l’ha endut la mateixa pel·lícula, i Tenet ha guanyat el guardó als millors efectes visuals.

La cerimònia ha estat dirigida per Steven Soderbergh i ha durat poc més de tres hores, menys de l’habitual. A part dels canvis de seu i la disposició del públic, hi ha hagut importants alteracions en l’ordre habitual de lliurament dels premis: el de millor direcció ha estat un dels primers i el de millor pel·lícula s’ha lliurat quan faltaven els dels actors principals. Anthony Hopkins, absent, ha estat el darrer premiat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia