cultura

Música

Balaguer i Montsonís, en el cicle Música als Castells

La capital de la Noguera farà al castell Formós un recital dels acordionistes de la trobada internacional del Pirineu, el 6 d'agost

El festival ha fet parada a Mequinensa i a l'Espluga Calba

La Fundació Castells Culturals de Catalunya organitza aquest estiu una nova edició del cicle de concerts Música als Castells. Ahir va anunciar que la pròxima parada del cicle a les terres de Ponent serà Balaguer, el dissabte 6 d'agost. El castell Formós, que va ser palau dels comtes d'Urgell, serà l'escenari del concert d'una selecció de músics internacionals de la trobada d'acordionistes del Pirineu. Entre d'altres, hi actuaran Viivi Maria Saarenkylä, de Finlàndia, els colombians Antonio Rivas i Daniel Ochoa, els portuguesos Trio Lopes, l'irlandès Colm Regan i l'anglès Steve Allen.

També hi actuaran dos grups catalans: Josep Pepón Vilarrubia, Erika Weigand i Ernest Pipó, i el Grup Néixer: Ramon Closa, Jaume March i Joan Roca.

El festival va començar el 23 de juliol al castell de Mequinensa, amb un concert del Viktorija Pilatovic Quintet, i a l'Espluga Calba, amb TNT Vocal Quartet. Aquest estiu el festival Música al Castells ja ha passat per Cornellà de Llobregat, Castellet i la Gornal, Castellterçol i Vimbodí i Poblet.

El festival tornarà a les terres de Ponent el 12 d'agost. Aquella nit el castell de Montsonís serà l'escenari d'un concert de Ferran Aixalà, músic, clown, actor, humorista i guionista. Aixalà hi farà l'espectacle Som el que cantem, en el qual farà un recorregut molt personal per la història de la música popular.

El cicle Música als Castells es va fer per primer cop fa vint-i-set anys i pretén donar a conèixer i realçar el valor dels castells catalans, com també oferir un espai per a concerts estiuencs de qualitat. Aquest any el programa inclou deu concerts, quatre dels quals en castells de les terres de Ponent, i també a les comarques de la Catalunya central i el litoral. En aquesta edició fa parada també a Eivissa, on tindrà lloc un concert de música clàssica, el 10 d'agost.

Dels castells ponentins participants en aquesta edició, el castell Formós de Balaguer n'és un dels destacats. Va ser el palau dels comtes d'Urgell i Ferran d'Antequera el manar enderrocar. S'havia aixecat sobre l'antiga suda que els àrabs van construir per defensar la ciutat, a l'extrem nord dels dominis islàmics.

També a la Noguera, el castell de Montsonís va ser construït al segle XI per comte d'Urgell Ermengol II, i tenia com a objecte protegir les terres recentment conquerides pel comtat dels contraatacs musulmans, i havia de protegir la repoblació cristiana del comtat amb persones procedents de la Catalunya Vella, sobretot de la serra del Cadí. Actualment el seu propietari és Carles de Montoliu, baró de l'Albui.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE
M. Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga