cultura

CULTURA

El fotògraf Ramon Cornadó realça el paper dels arxius en una mostra a Tarragona

Es pot veure fins al 4 de setembre al pati del Palau de la Diputació

Inclou imatges captades a l'Arxiu General d'aquest organisme supramunicipal

Donar a conèixer com funciona un arxiu i, sobretot, valorar el seu paper en la societat, de vegades oblidat, com a preservador de la memòria col·lectiva són els dos puntals principals de l'exposició Espais de memòria. L'arxiu vist per un fotògraf, de Ramon Cornadó. El muntatge, que es pot veure fins al 4 de setembre al pati del Palau de la Diputació de Tarragona, inclou imatges captades a l'Arxiu General d'aquest organisme supramunicipal. Amb tot, el fotògraf Ramon Cornadó endinsa el públic en el món dels arxius documentals en general. De fet, una vintena d'arxius i professionals d'aquest sector del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre han col·laborat en la mostra. Cadascuna de les imatges es complementa amb una cita.

“Els arxius són espais de memòria. Tenen origen en el document, creixen en l'expedient i es reprodueixen en les sèries. Preserven la memòria personal i col·lectiva, i són essencials per entendre els processos històrics i socials de qualsevol època”, assenyalen els organitzadors de la mostra, que hi afegeixen: “Sense arxius, la memòria es dissol en el temps i la societat resta a les fosques i a mercè de l'arbitrarietat. Prendre consciència d'aquests espais de memòria és apostar per una societat oberta, rica i amb sentit col·lectiu i de futur.”

L'Arxiu General de la Diputació custodia i descriu la documentació que conserva a les seves instal·lacions i hi dóna accés, i també dissenya polítiques arxivístiques i participa en els processos de gestió documental que afecten el cicle de vida dels documents, en qualsevol suport. Situat des del 2013 a la Canonja, posa la documentació al servei de la ciutadania i de la comunitat investigadora. Els fons documentals que es poden trobar a l'arxiu són els de la mateixa Diputació des de l'any 1822, el de la beneficència (segles XIX i XX), el musical de mossèn Salvador Ritort i Faus (1908-1955), el de l'Institut d'Estudis Tarraconenses Ramon Berenguer IV (1952-1997), el del Consell Municipal de la Secuita (1657-1877) i el de Francisco Almagro (1886- 1992), entre molts altres.

El diputat delegat de Patrimoni, Mateu Montserrat, va inaugurar la mostra dijous passat.

L'exposició recorrerà altres municipis

La idea i realització de la mostra va sorgir del mateix Arxiu General de la Diputació. Un cop clausurada a Tarragona, l'exposició recorrerà el territori, ja que el muntatge s'ha inclòs en el programa d'exposicions itinerants del Servei de Cultura de la Diputació, que la institució ofereix als ajuntaments del Camp de Tarragona i de les Terres de l'Ebre. Cambrils i Riudoms són alguns dels municipis on s'exposarà pròximament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un concurs de curtmetratges amb mòbil al festival de cinema de Blanes

blanes
patrimoni

Distinció europea per a l’Hort Petit del monestir Pedralbes

barcelona
llengua

Plataforma per la Llengua homenatjarà els seus socis en els onzens premis Martí Gasull

barcelona
PATRIMONI

Enllestida amb èxit la fosa de la nova campana ‘Carme’ de Mataró

MATARÓ
Crònica

Guillem Gisbert, la primera masurca

música

‘Eufòria’ torna al palau Sant Jordi el 30 de juny amb un doble concert

Barcelona
música

Lluís Figueras & The Demons estrena el videoclip de ‘Lagarto Lagarto’

girona
CÒMIC

La il·lustradora Marika Vila guanya el Gran Premi Comic Barcelona

Barcelona
Crítica

Sara Blanch, l’estima d’un cant