cultura

Un català a la Disney

Sergi Caballer és dissenyador en 3D i ha treballat en pel·lícules com ‘Zootrópolis' i ‘Vaiana', el proper film d'animació de la companyia, que s'estrena al novembre

“El repte és aconseguir que el trànsit des del dibuix en dues dimensions
no sigui fred”

Per a qualsevol persona de qualsevol part del món que es vulgui dedicar a l'animació, la Walt Disney és sens dubte la Meca. Això és el que ha aconseguit Sergi Caballer, un català instal·lat a Burbank (Los Angeles), on hi ha la seu de la companyia. Caballer va començar en aquest terreny en produccions espanyoles com Justin y la espada del valor, i recentment ha fet de dissenyador en 3D en pel·lícules Disney com Zootrópolis (que acaba d'aparèixer en DVD i Blu-Ray) i Vaiaa, la pròxima estrena.

Tal com explica Caballer a El Punt Avui, la feina del departament de modelatge de personatges en què treballa “consisteix a convertir els dibuixos bidimensionals que els dibuixants han fet sobre paper en models en tres dimensions”. “El símil analògic de la nostra feina seria l'escultura. Nosaltres acabem de fer el treball artístic dels personatges, ja que hem d'interpretar com quedarà aquell dibuix amb volum, amb textura, amb ombres; en aquesta fase ja no es poden fer trampes.” El repte principal d'aquesta feina “és aconseguir que aquest trànsit no resulti fred”. “Quan treballes a partir d'un dibuix amb una expressió, una afectació característica, has de pensar en els aspectes tècnics que resultaran eficients; hem de combinar la creativitat i la tècnica. En la primera fase de la nostra feina, busquem la manera de conservar la calidesa
del traç, i en la segona, ens encarreguem d'esborrar l'afectació per deixar el personatge neutre als animadors, però que tingui vida.”

Per a Zootrópolis, explica Caballer que van “estar estudiant diverses característiques dels animals que hi apareixen”. “En aquesta pel·lícula vam voler recuperar la tradició de pel·lícules com Robin Hood, atorgant trets animals a personatges antropomòrfics.” Ara, Caballer ha treballat a Vaiana, que s'estrenarà el 25 de novembre. Segons el dissenyador, “Vaiana està ambientada al Pacífic Sud fa dos mil anys, i tracta sobre una noia que recupera la tradició de la navegació del seu poble. Hi ha mar i illes paradisíaques, així que és visualment espectacular”. Segons reconeix Caballer, Vaiana “està en la línia de les pel·lícules Disney protagonitzades per heroïnes femenines, s'inscriu molt en la tradició de la companyia i també és un musical. Es podria dir que Moana és una princesa Disney amb caràcter, d'esperit aventurer”. El fet que els protagonistes principals, a diferència de Zootrópolis, siguin humans “fa que la feina sigui més difícil”. “Com que tenen gairebé tot el cos descobert, l'espectador espera credibilitat, un comportament físic propi dels humans, amb musculatura, cabells...”

Hi ha alguna pel·lícula que fes decidir a Sergi Caballero que es dedicaria a l'animació? “Em van marcar molt Toy story i Jurassic Park, dues pel·lícules pioneres que es van estrenar per la mateixa època. També, més endavant, Enredados, una pel·lícula d'animació digital, però molt respectuosa amb la tradició de l'animació en dues dimensions.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
Margarida Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat

animació

‘Hate songs’, ferides que no es curen