cultura

Refugiats al Docs

El festival de cinema documental de Barcelona pren el pols al món amb 46 pel·lícules provinents de 28 països

“La identitat sexual, la transformació social i els mons íntims”, entre els temes presents

“El DocsBarcelona reflectirà aquest any la societat actual: des dels refugiats fins a la identitat sexual, passant per la transformació social o els mons íntims.” Amb aquestes paraules defineix el director Joan Gonzàlez la 19a edició del festival de cinema documental, que tindrà lloc a Barcelona entre el 23 i el 29 de maig.

El DocsBarcelona porta aquest any per títol Mirades inquietes, que es refereix, segons el director, “tant a la mirada de l'espectador” que volen satisfer com a “la dels cineastes” que ens ofereixen noves perspectives. Amb aquest objectiu, ofereixen 46 pel·lícules de 28 països, que es projectaran a l'Aribau Club i el CCCB. Els han seleccionat d'entre les 450 propostes que han rebut de 65 països.

El festival s'inaugura el 26 de maig a l'Aribau Multicines amb Sonita, un documental de la cineasta iraniana Rokhsareh Ghaemmaghami sobre la commovedora història d'una refugiada afganesa adolescent a l'Iran. La cineasta estarà present en la inauguració.

Cinc films de refugiats

A més de Sonita, el festival ha programat quatre documentals més sobre refugiats: Síria, una història d'amor, centrat en una parella exiliada; The longest run, sobre les presons gregues i les màfies que transporten immigrants; Bakur (North), protagonitzat per guerrillers kurds que combaten al sud-est de Turquia, i Kandahar jour, basada en el diari del fotoperiodista Louie Palu a la guerra d'Afganistan. També es podrà veure l'exposició itinerant de Metges Sense Fronteres Seguir con vida, que acosta el públic a l'experiència dels refugiats amb vídeos de 360°.

Altres títols destacats són War of lies, sobre l'home que es va inventar les mentides que van servir d'excusa per a la Guerra d'Iraq; Paciente, del director colombià Jorge Caballero, i Alcaldessa, retrat d'Ada Colau a càrrec del català Pau Faus, que van compartir el premi a la millor direcció de documental del recent Festival de Màlaga; Metamorphosis, un altre documental sobre la candidatura Barcelona en comú; City of dreams, un musical sobre una escola de Bombai amb coreografies a l'estil de Bollywood, o La familia chechena, una immersió a la tragèdia del poble txetxè.

A més de la directora de Sonita, també seran al festival per presentar les seves pel·lícules els directors de City of dreams, Brian Hill, i de Síria: una historia d'amor, Sean McAllister (tots dos són britànics), i el fotoperiodista francès Louie Palu (Kandahar jour).

A part d'Alcaldessa i Metamorphosis, el festival oferirà produccions catalanes com Sexe, maraques i chihuahues, sobre la figura de Xavier Cugat; Toni Segarra: un tipo que escribe anuncios, retrat d'aquest referent de la publicitat, o Freightened, sobre la poderosa indústria del transport.

La clausura de DocsBarcelona anirà a càrrec d'Un tango más, la història d'amor entre la parella de ballarins de tango més famosa. Una de les novetats d'enguany és una secció per a documentals d'Espanya, Portugal i Amèrica Llatina, Latitud DocsBarcelona. El festival té també una destacada agenda adreçada a professionals, amb trobades per facilitar el finançament de 48 projectes. “Volem crear les condicions perquè DocsBarcelona sigui l'epicentre mundial del documental, i que la nostra indústria sigui una referència al sud d'Europa”, diu el director del Festival, Joan González.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda