cultura

Lleida reunirà autors i editorials de novel·la negra en un festival

El bon moment de la novel·la negra i policíaca a les terres de Ponent, amb nous autors i èxit de vendes per Sant Jordi, impulsa l'editorial Pagès a organitzar un festival sobre el gènere

Tindrà lloc el 3 i el 4 de juny

“La novel·lanegra agrada perquè
és un mirall
de la societat”

L'esclat de la novel·la negra a les terres de Ponent ha donat peu a la creació d'un festival sobre el gènere a Lleida. El festival El Segre en Negre tindrà lloc els dies 3 i 4 de juny i l'organitza Pagès Editors. L'objectiu és reunir autors i editorials, tant de Lleida com de la resta dels Països Catalans, i apropar-los als lectors d'un gènere que està vivint un moment dolç en el panorama literari català.

El programa s'està confeccionant i es donarà a conèixer amb tota probabilitat la setmana vinent. En principi, es preveuen taules rodones i activitats, algunes amb autors de Ponent i d'altres amb autors d'altres territoris de parla catalana, així com editorials, especialitzades en el gènere o que el treballen en algunes de les seves col·leccions. També hi haurà activitats per al públic infantil i juvenil, també consumidor de contes i novel·les de temàtica detectivesca.

L'ànima del festival és l'escriptora Montse Sanjuan, autora de la sèrie de novel·les protagonitzades per la sergent lleidatana Anna Grimm (La sergent Anna Grimm i El misteri del bressol buit, totes dues editades per Pagès Editors), èxit de vendes a Ponent en les darreres diades de Sant Jordi. Sanjuan explica que la idea del festival va sorgir arran de la proliferació d'autors i lectors del gènere a Ponent, igual que a la resta de Catalunya, i l'èxit dels festivals que es fan en altres indrets de Catalunya. “És un moment dolç de la novel·la negra; la novel·la negra i la històrica sempre s'alternen i els darrers anys la negra li ha pres el relleu”, assenyala Sanjuan. L'escriptora s'explica l'auge de la novel·la negra pel fet que “reflecteix la realitat nostra, la més propera, i a més d'agradar i entretenir és un mirall de la societat del moment”. Això, en moments d'una llarga crisi econòmica com la que s'arrossega des de l'any 2008, podria haver fet que el públic es fixés en les novel·les d'aquest gènere: “Reflecteixen les xacres de la societat, sempre ho han fet: que hi hagi crims també vol dir que alguna cosa falla a la societat.”

Des de l'editorial organitzadora, Eulàlia Pagès ha explicat a aquest diari que la voluntat de Pagès Editors és “apropar els autors i els editors als lectors, i no només els autors de Lleida sinó de tots els territoris de parla catalana”. El festival El Segre en Negre neix amb voluntat de permanència. De moment no anirà lligat a concursos literaris ni altres activitats que els festivals del gènere més consolidats ja tenen. “D'idees en tenim moltes, però anirem a poc a poc, per consolidar-ho any rere any i fer-lo créixer, perquè el festival de Lleida sigui una de les cites imprescindibles del gènere”.

Les claus

L'esclat de la novel·la negra i policíaca a Ponent

D. Marín

El gènere negre i policial sempre ha estat present. Però els darrers anys s'ha produït un cert esclat a Ponent. Aquest Sant Jordi en les llistes de llibres de ponentins més venuts hi ha novel·les com ara Quaderns (editorial Llibres del Delicte), de la debutant Ramona Solé; el guardonat als premis Octubre Miquel Àngel Estradé, amb L'assassí que llegia Vidal Vidal (editorial Tres i Quatre), i Llorenç Capdevila amb Pacte de silenci (Pagès Editors). En l'edició anterior entre els més venuts hi havia Puta pasta (RBA-La Magrana), guanyador del premi Crims de Tinta, i La penitència de l'alfil (editorial Al Revés), de Rafa Melero. També hi ha fet incursions David Marín amb Mala lluna (RBA-La Magrana), Alexandra Cuadrat amb obres com La casa de l'escorpí. Pep Coll també va fer una incursió recent a les proximitats del gènere amb la recreació d'un crim real a Dos taüts negres i dos de grocs (Proa). Ramon Usall va ser un dels pioners amb Tots els camins porten a Romania. El Segre en Negre s'unirà a altres festival que ja funcionen als Països Catalans: BCNegra, València Negra, Tiana Negra, El Vi Fa Sang –de l'Espluga de Francolí–, Cubelles Noir i Matarranya Negra, entre altres. El gènere atrau arreu del país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia