cultura

Vendaval galàctic

L'estrena de ‘Star Wars. El despertar de la força' mobilitza fans d'arreu del món i esdevé un fenomen. Es calcula que pot ser el tercer film més taquiller de la història

Milers de fans catalans ja han vist la pel·lícula en sessions des de les 00.01 hores d'avui

Després d'estar ben amagats durant anys, els secrets de Star Wars. El despertar de la força s'han començat a desvelar arreu del món, i les reaccions entusiastes de fans i crítics confirmen la sensació que estem davant d'un dels fenòmens cinematogràfics més importants dels darrers anys. “Hem trobat més que or”, deia ahir satisfet el cap executiu de Disney, Bob Iger, en declaracions recollides per Reuters.

La pel·lícula dirigida per J.J. Abrams té potencial per convertir-se en la tercera més reeixida de la història, segons estima l'últim informe del banc d'inversions Goldman Sachs, que pronostica una recaptació de 1.950 milions de dòlars (1.783 milions d'euros) a les sales de tot el món. Si això es confirmés, superaria Jurassic World, i se situaria al darrere només d'Avatar, amb 2.788 milions de dòlars, i Titanic, amb 2.186 milions, totes dues dirigides per James Cameron.

Les xifres de Catalunya estan en sintonia amb les globals. El Grup Balañá, una de les principals empreses d'exhibició catalanes, parlava de “rècord històric” de venda anticipada, amb 11.500 entrades venudes. Balañá i altres exhibidors han multiplicat l'oferta per donar resposta a la forta demanda, a vegades amb projeccions del film en nombroses pantalles i diversos horaris d'un mateix complex multicinema.

A més, la pel·lícula es pot gaudir en cinc versions: en 2D, en versió doblada al català o a l'espanyol, o en versió original subtitulada en espanyol (VOSE); i en 3D, en versió doblada en espanyol o en versió original subtitulada en espanyol (VOSE). El Departament de Cultura va anunciar ahir que Star Wars. El despertar de la força s'estrena en català en 30 còpies. La Plataforma per la Llengua va denunciar en un comunicat que la pel·lícula “es passa en condicions desiguals en català i en espanyol”, i que “Disney no ha difós el tràiler en català”, tot i que el doblatge ha rebut 97.000 euros de subvenció.

Bones crítiques

La bona rebuda dels fans pot ser una percepció subjectiva, però és difícil de rebatre que el setè episodi de Star Wars ha estat ben rebut per la crítica. El portal Metascore, que calcula la mitjana de la nota que li posen els crítics anglosaxons, li posava ahir 81 punts sobre 100 (l'episodi I, del 1999, només té un 51). És “la pel·lícula que els fans esperaven”, deia
el diari britànic The Independent, mentre que el crític de The Guardian la puntuava amb la màxima nota, 100, i exclamava: “Quin regal de Nadal!”

Amb tot això, el director J.J. Abrams i els principals protagonistes del film van oferir una multitudinària roda de premsa a Londres. “Ha estat de lluny el desafiament més important de la meva carrera, de lluny –reconeixia J.J. Abrams, en declaracions recollides per l'agència Efe–. Tot l'equip sentíem la responsabilitat i en alguns moments semblava que no trobaríem respostes, però tots van fer una feina fabulosa i finalment ho vam aconseguir.” I assegura: “Des que vam començar a pensar en el projecte, volíem una dona al centre; a més de Leia, que era una peça fonamental en aquest trencaclosques, buscàvem més protagonisme femení.”

Harrison Ford es va mostrar entusiasmat de reprendre el seu personatge, 32 anys després d'acomiadar-lo. “Gràcies a Han Solo he tingut feina tota la vida”, assegurava.

Fins i tot Barack Obama no s'escapava ahir de la febre galàctica. “La veurà en algun moment”, va dir el seu portaveu. El desfici per veure la pel·lícula d'una vegada era tal que alguns fans nord-americans van creuar l'Atlàntic per veure-la a París, on ja s'estrenava abans-d'ahir. Allà van trobar el que buscaven: temes musicals mítics, batalles amb sabres de llum, persecucions de naus espacials, monstres, robots... Tots els ingredients que van fer de la saga un èxit mundial, i que ara continua amb força.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Barcelona, paisatge i personatge

Barcelona
solidaritat

La campanya Girem full! assoleix 1.037 hores de recerca contra el càncer fomentant la lectura

barcelona
cinema

J. A. Bayona serà membre del jurat del 77è Festival de Canes

BARCELONA
porqueres

La Principal de Porqueres tindrà una placa al parc Manel Saderra i Puigferrer

porqueres
música

Billie Eilish actuarà al Palau Sant Jordi el 14 i el 15 de juny de 2025

barcelona
42 edició de comic barcelona

A la recerca de nous lectors de còmic

Barcelona
Crítica
música

Incògnites del Misteri

GIRONA
Cultura

Mor C.J Sansom, escriptor escocès de novel·les de suspens

art

L’entrada al Museu Picasso de Barcelona serà gratis tots els dijous, divendres i dissabtes al vespre

barcelona