Les 14 produccions del cartell d'Escena Poblenou són estrenes

Aquesta edició del festival es mou entre l'espai, el cos i l'humor

Hi ha tres eixos que delimiten el tipus de muntatge al festival Escena Poblenou: el treball amb l'espai, amb el cos i amb l'humor. Tots els treballs, a més, tenen un denominador comú: peces que són fruit d'una investigació formal que busca la proximitat amb l'espectador. I és que en cada edició del festival (aquest que comença és la vuitena) s'ha facilitat l'accés amb entrades a sala a un preu de tres euros o bé amb accions al carrer. Sergi Estebanell, l'altre codirector del festival, reforça la voluntat del festival de donar suport als creadors novells perquè trobin també nous circuïts. El projecte més ambiciós s'anomena Via i ja té deu socis. A Catalunya, també s'hi han involucrat Gest d'Esparreguera i la Fira de Tàrrega.

A Escena Poblenou hi ha 14 produccions i s'hi preveuen 22 funcions. Sempre en espais que estan dins el barri però que s'han forjat gràcies a les complicitats d'altres activistes culturals, com ara la sala d'exposicions del centre cívic Can Felipa, l'Hangar, l'Almazén, la Fira de Teatre al Carrer de Tàrrega i dos festivals francesos que es vinculen amb el festival barceloní a través de l'euroregió Pirineus-Mediterrània. De fet, hi ha quatre peces internacionals que són estrenes a Catalunya (no són absolutes) i una coproducció amb la Fira de Tàrrega (Copacabana, de Pontén Pie) que ja es va veure en l'última edició de principis de setembre. Les beques NOF faciliten una residència i 3.000 euros per a la producció. Aquest any s'hi han presentat uns 60 projectes. Pontén Pie va rebre el suport de la Fira, però també d'Escena Poblenou (premiat amb una de les dues beques de Noves Formes Escèniques).

Amb Can Felipa es propicia el projecte A Cegues. La performàtica Sonia Gómez i l'artista visual Àlex Brahim, que tot i que es coneixien mai havien treballat junts, proposen una instal·lació artística. Àlex Serrano proposa dues coreografies de dansa. L'artista d'Àrea Tangent també estrena aquest cap de setmana una peça a Temporada Alta. Haurà de fer quilòmetres, però serà a tot arreu, assegura. Els artistes de l'Almazén (habituals al Cabaret cabrón) tancaran el festival el diumenge amb un avançament del que serà un muntatge per a la temporada vinent. Amb l'espai artístic contemporani Niu, es prepara un projecte a cavall entre la música i la instal·lació. Amb Hangar, Ángeles Ciscar prepara una peça audiovisual. Poblenou també ha cedit una residència perquè Berta Tarragó presenti un treball de carrer urbà (Crit cru/porcòpolis), que es farà al mercat, i a l'hotel Me Diana Gadish fa una peça que alterna clown i dansa (Génesis Joplin); La Bleda debuta amb Maduuuixes, una nova proposta de teatre familiar.

El Festival Ulls i Neruda

Si a Girona el Temporada Alta representa el festival de tardor de Catalunya, a Barcelona es desgranen propostes específiques de molt curta durada. A més d'Escena Poblenou, que comença avui mateix, a principi de mes es va organitzar la segona edició del Festival Butoh a Barcelona i ahir mateix va començar la tercera edició del Festival Ulls. Aquesta nova iniciativa, que apropa la producció de les companyies llatinoamericanes a Catalunya i té el suport de l'Institut de Cultura de Barcelona, ha potenciat la seva mirada més interdisciplinària. El festival d'enguany presenta vuit obres de teatre, cinc actuacions musicals, cinc classes magistrals, tres projeccions de cinema, dues performances, tallers infantils i una mostra. Ulls 2009 presenta espectacles contemporanis innovadors i de qualitat que s'adapten als espais urbans de Barcelona. D'entre les companyies que hi participen, cal destacar la de Renzo Sicco, Assemblea Teatro, que estrena a Espanya El funeral de Neruda (21.00 h, Palau de la Virreina), o la companyia mexicana Master of Tears, que estrena Humo. La companyia equatoriana La Virgen de Quito Producciones estrena a Espanya El carnicero de Okeville 1.1, una obra de teatre experimental que aborda temes com ara la violència i la soledat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Patrimoni

El Museu Castell de Peralada exposa a Madrid una mostra sobre la gènesi de la seva col·lecció

Peralada
lletres

Homenatgen Feliu Formosa en ocasió del seu proper 90è aniversari

barcelona
art

Els promotors del fallit Hermitage de Barcelona negocien ara amb Carmen Thyssen

barcelona
FIGUERES

El Festival de Jazz de Figueres torna després de dos anys amb una nova direcció

figueres
música

El FEMJazz! tornarà a tenir la Draga com a escenari principal en la 30a edició

banyoles
Cinema

Cate Blanchett rebrà un Premi Donostia al Festival de Sant Sebastià

Sant Sebastià
ÒPERA

La directora Emma Dante castiga el ‘bullying’ a ‘La cenerentola’ de Rossini

BARCELONA
cinema

Pablo La Parra Pérez, nou director de la Filmoteca de Catalunya

Barcelona

Nou programa d’arts per quan tanqui Can Maristany

SANT CUGAT DEL VALLÈS