Cultura aprova el projecte del nou orgue de Poblet, que serà més petit del que estava previst

D'aquesta manera l'instrument no taparà el rosetó

El projecte de construcció d'un nou orgue per a l'església del monestir de Poblet havia estat denegat dos cops per la comissió territorial de Patrimoni de la Generalitat, que considerava que l'instrument, de grans dimensions, afectaria excessivament el patrimoni cistercenc, ja que taparia una part del rosetó i malmetria la paret interior de la façana, on està previst de situar-lo. La comunitat cistercenca ha hagut de refer el projecte per tal d'adequar-se a les directrius de Patrimoni i, finalment, en la reunió de la comissió convocada a final d'aquest mes de setembre, la Generalitat ha donat el vistiplau a la nova proposta. Ha estat una aprovació per majoria, no per unanimitat, perquè dos dels membres de la comissió es van abstenir.

L'instrument s'acompanyarà d'un moble de grans dimensions, tot i que, segons el projecte aprovat ara, tant l'orgue com el moble i la plataforma que l'ha de sostenir seran de dimensions més petites de les previstes inicialment: «Però no gaire més petites», segons va puntualitzar ahir el prior de Poblet, Lluc Torcal, que es va mostrar satisfet per la decisió de Patrimoni. Igualment, Adam Manyé, director territorial de Cultura de la Generalitat a Tarragona, va qualificar de «solució satisfactòria» l'adoptada pels responsables del projecte de construcció del nou orgue. «La comissió demanava que es respectés la visió del rosetó i ara es compleix aquesta directriu, perquè s'ha reduït el volum de l'instrument i s'han respectat les condicions de la comissió», segons Adam Manyé, que destaca que, malgrat això, «no s'haurà perdut en sonoritat i en qualitat de l'orgue».

Manyé reconeix que en el projecte anterior, quan es preveia un orgue monumental de grans dimensions, «hi havia qui pensava que es perdria la sobrietat de l'església perquè feia la sensació que tot el protagonisme quan s'entrava a l'església seria per a l'orgue». Ara, però, amb un instrument lleugerament més petit, «el protagonisme continua sent per a la mateixa església».

Empresa suïssa

El nou orgue se situarà a la paret que es troba sobre la porta de sortida de l'església del monestir. La seva construcció s'ha encarregat a una empresa suïssa especialitzada.

Els representants de la comunitat cistercenca no van confirmar ahir si el canvi en el projecte representa també una reducció del pressupost previst inicialment, que és de més d'un milió d'euros. De fet, la Fundació Caixa Catalunya es va comprometre a aportar 1.078.500 euros, dels quals, segons va confirmar el març l'entitat financera, ja ha fet efectiva una partida de 470.00 euros. El monestir rebrà els diners pendents en els pròxims dos anys, durant el període de vigència del conveni signat entre la Fundació Caixa Catalunya i el monestir de Santa Maria de Poblet.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
art

El Museu d’Història de Catalunya repassa 50 anys del Viladecans cartellista

Barcelona
música

Sopa de Cabra i Beth llancen la cançó ‘Temps de sega’

música
música

Tres grans intèrprets homenatjaran Pau Casals

Barcelona
museus

Nit i Dia dels museus, el 18 de maig

Barcelona
Crítica
música

A través dels segles

novetat editorial

Edicions de 1984 publica la ‘Poesia completa’ de Ventura Ametller

Barcelona

El jove i femení batec del bosc literari

Barcelona
CINEMA

El cinema de l’absurd de Quentin Dupieux obre Canes

Barcelona
cultura

El muralista Mohamed L’Ghacham integra el cartell de les Santes 2024 al seu barri

mataró