cultura

Alberto San Juan qüestiona el rei a escena

Teatro del Barrio visita aquest vespre el Teatre de Salt amb El rey, una peça escrita per Alberto San Juan, que també la dirigeix i en la qual comparteix escenari amb Guillermo Toledo i Luís Bermejo. San Juan ataca la institució monàrquica, tot i que el republicanisme “té com a centre el respecte de tot ésser viu, inclòs el que porta una corona sobre el cap”. “Però la corona en si és una cosa morta i que en res contribueix a la vida. A la corona, per tant, no se li mereix cap respecte”, comenta a aquest diari. L'estrena a Catalunya es fa en el Temporada Alta, i posteriorment farà temporada al Teatre Lliure.

Segons l'impulsor de Teatro del Barrio, cal abordar la biografia del rei per poder entendre què passa avui. “Juan Carlos I és un element necessari d'estudi per entendre'ns i poder canviar, si aquest és el nostre desig o necessitat.” La companyia ja va signar un contundent Ruz-Bárcenas la temporada passada. Teatro del Barrio fuig de la caricatura i indaga en els personatges reals que han jugat un paper rellevant en la vida social i política de l'Estat espanyol. El Rey, admet “és la més juganera” perquè l'aproximació no és del tot realista. Per San Juan, aquestes obres no plantegen grans respostes (“això és cosa del públic”) sinó que multipliquen les preguntes, com ara, “Per a què ha servit la monarquia a l'Estat? Quina funció pretén seguir complint? És compatible amb una idea de plena democràcia? Forma part d'un sistema generalitzat de corupció i saqueig dels pressupostos públics? Va jugar algun paper en el “·G, o en els GAL? Utilitza les relacions diplomàtiques en benefici propi, arribant a promoure la participació espanyola en conflictes armats per a lucrar-se?San Juan adverteix que, tot i la mirada sense contemplacions a aquests personatges “la nostra intenció és absoldre o condemnar-los pel que han aportar en la seva labor pública. Això serà decisió dels espectadors”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda