cultura

L'MD'A reuneix el fons de la històrica impremta Carreras

L'exposició, dins dels actes de l'Any Amades, presenta prop de 800 matrius i gravats d'entre els segles XVII i XIX

“S'han aplegat a la Tipografia Carreras el fons de diverses de les velles estampes gironines, les de tradició més antiga i les més importants”, escrivia el folklorista Joan Amades l'any 1948. Examinant-les amb atenció, va adonar-se que aquella imatgeria era tan completa, que equivalia “al conjunt de la xilografia catalana i a la visió del que fou l'art del gravat a la fusta a Catalunya” des de finals del segle XVII fins a l'últim terç del XIX. Amades va ser un dels primers a valorar la riquesa dels fons que conservava el taller dels Carreras, una família que comprèn quatre generacions d'impressors i que, mentre va estar activa, entre 1860 i 1952, va respectar la integritat de la seva col·lecció xilogràfica, una de les més importants d'Europa i engrossida amb material adquirit a altres impressors, com els Bro i els Oliva.

Primeres impressions. Xilografies gironines, s. XVII-XX, que es va inaugurar ahir al Museu d'Art de Girona, reuneix bona part d'aquest riquíssim patrimoni en l'exposició més gran organitzada fins ara amb el llegat de la Tipografia Carreras, adquirit l'any 1986 per la Diputació de Girona. És també la primera vegada que la col·lecció s'exposa amb una destacada representació de les més de dues mil matrius que la conformen, junt amb els gravats originals d'època. En concret, són cap a 800 objectes, procedents del mateix fons de l'MD'A, de la Biblioteca Nacional de Catalunya, del Museu Frederic Marès, de la biblioteca del Seminari Diocesà, de l'Arxiu Municipal i del Fons Joan Amades. L'exposició, que es podrà visitar fins al 4 d'abril del 2016 i ha estat comissariada per Marina Garcia, forma part dels actes de commemoració del 125è aniversari del naixement d'Amades, que el 1947 va impulsar, junt amb l'impressor Jordi Carreras i l'escriptor José M. Gironella, l'edició dels dos volums de Xilografies gironines, que serveix de punt de partida del projecte expositiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

TEATRE

El TNC furga en la comèdia dramàtica de família a ‘Amnèsia’

BARCELONA
Cinema

El Truffaut dedica un nou cicle de la Fimoteca a Wim Wenders

Girona
Joan Safont
Periodista i escriptor

“Els polítics tenen pànic de semblar massa intel·lectuals”

Barcelona
festival

Un segon maig amb la força de la paraula

barcelona
la crònica

Tyets: gran victòria i nou disc per al 2025

GIRONA
saló

Comic Barcelona tanca portes amb més de 110.000 visitants

barcelona
Necrològica

Mor l’actor Bernard Hill, el capità del ‘Titanic’ i el rei Théoden de Rohan

barcelona
Xavier Aliaga
Novel·lista

“Necessito passar-ho bé quan escric, provar coses”

Barcelona
LA CRÒNICA

Rebobinar és de nostàlgics

SANT GREGORI