cultura

Crítica

cinema

Un excés de clonacions

‘Jurassic World' funciona quan el film remet a ‘Els ocells' de Hitchcock

En els anys vuitanta i noranta els blockbusters vivien la seva edat d'or. Podien clonar-se amb els videojocs i els parcs temàtics per oferir noves alternatives en un cinema que havia deixat de banda el relat per tornar al ple domini de les atraccions. Ara, els blockbusters han perdut intensitat i molts han esdevingut clonacions del passat. En alguns casos, com a Mad Max, poden reinventar-se, i en altres, com a Jurassic World, són una simple clonació del passat sense oferir cap alternativa.

Jurassic World torna al passat amb la consciència que el present ha de ser més grandiloqüent. El parc temàtic funciona a tot drap dins d'una illa en què els dinosaures s'han multiplicat però estan controlats. El públic es diverteix en un parc que transforma les emocions en espectacle però que necessita noves atraccions. El resultat final passa per la creació d'una bèstia que no neix de la multiplicació de les dades de l'ADN dipositades en la sang d'un mosquit que va picar un dinosaure, sinó d'una mutació/clonació d'espècies.

A partir d'aquesta premissa, Colin Trevorrow també ens ofereix una clonació de l'original. Quan tot sembla funcionar es trenquen les normes de seguretat i els dinosaures es dediquen a atacar i a digerir carn humana. Milers de persones estaran en perill però patirem per una parella de nens que s'han perdut per la selva juràssica. A Jurassic World no sabem si ens trobem davant d'una continuació o d'un remake. Tot retorna a l'origen amb el desig d'oferir una mica més d'atracció. Al final, però, tot és molt i molt previsible, no esclata la imaginació, amb l'excepció d'algun moment esporàdic de brillantor.

Jurassic World funciona quan els arqueòpterix –les aus juràssiques– rebenten les gàbies gegants i ataquen els visitants del parc com a Els ocells de Hitchcock. En canvi, la pel·lícula resulta ridícula quan apareix un militar dement que vol reciclar els dinosaures com a efectives armes de guerra. El personatge sembla haver-se confós de blockbuster, potser s'havia escapat d'Avatar.

Jurassic World
Director: Colin Trevorrow. Intèrprets: Chris Pratt, Bryca Dallas Howard.
EUA, 2015


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

L’alt i constant mestratge de Mercè Vidal

Paola Cortellesi
Cineasta i actriu

“Els italians portem el neorealisme a l’ADN”

Barcelona
cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA