cultura

Empúries s'endinsa en la Roma més voluptuosa

El Museu d'Arqueologia de l'Escala presenta fins al 6 de setembre l'exposició ‘El sexe a l'època romana'

Unes vuitanta peces procedents de tot Catalunya recreen l'univers eròtic de l'antiguitat

L'exposició d'estiu del Museu d'Arqueologia de Catalunya a Empúries s'endinsa en l'univers sexual de l'antiga Roma, des del temps de la República fins al segle IV, per revelar els aspectes més íntims de la vida privada dels antics pobladors. El sexe a l'època romana, que ja han pogut veure cap a 35.000 persones en la seva itinerància per altres museus com els de Badalona, Tarragona i Gavà, documenta a través d'una vuitantena de peces procedents de col·leccions arqueològiques de tot Catalunya els costums eròtics de l'antiguitat, que anaven des de les pràctiques rituals com ara les processons dionisíaques fins a perversions com la zoofília. Entre les peces exposades destaquen una sèrie d'objectes d'origen grec del fons del mateix museu d'Empúries relacionades amb el tractament de l'erotisme en la tradició ritual. Són unes produccions de ceràmica àtica de figures roges, amb motius iconogràfics vinculats a les festes dionisíaques i a la participació en el komos, el seguici característic en la representació dels banquets.

La mostra es divideix en cinc àmbits. El primer, “Sexe i matrimoni”, aborda les relacions heterosexuals a la llum de corrents filosòfics com ara l'epicureisme o l'estoïcisme. El segon, “Sexe, seducció i bellesa”, descobreix els secrets de l'atracció física i els recursos de seducció de l'època. “Pràctiques sexuals” descriu les diverses maneres de gaudir del sexe en la societat romana i la consideració social que tenien. Les relacions extramatrimonials s'analitzen a “Les pràctiques sexuals fora del matrimoni”, que podien ser amb persones del mateix sexe, amb gent que cobrava pels seus serveis o amb animals. Finalment, la “Sexualitat divina” explica com les passions dels Déus més concupiscents, sobretot Júpiter, Venus i Bacus, o els seus intermediaris (Cupido), servien per justificar la vida sexual dels humans. En cada apartat ressonen els consells dels autors clàssics: Ovidi, Sèneca, Plaute o Suetoni.

LA XIFRA

35.000
persones han visitat
ja aquesta exposició itinerant que ha passat també per Badalona, Tarragona i Gavà.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

TEATRE

El TNC furga en la comèdia dramàtica de família a ‘Amnèsia’

BARCELONA
Cinema

El Truffaut dedica un nou cicle de la Fimoteca a Wim Wenders

Girona
Joan Safont
Periodista i escriptor

“Els polítics tenen pànic de semblar massa intel·lectuals”

Barcelona
festival

Un segon maig amb la força de la paraula

barcelona
la crònica

Tyets: gran victòria i nou disc per al 2025

GIRONA
saló

Comic Barcelona tanca portes amb més de 110.000 visitants

barcelona
Necrològica

Mor l’actor Bernard Hill, el capità del ‘Titanic’ i el rei Théoden de Rohan

barcelona
Xavier Aliaga
Novel·lista

“Necessito passar-ho bé quan escric, provar coses”

Barcelona
LA CRÒNICA

Rebobinar és de nostàlgics

SANT GREGORI