cultura

la crònica

Molts i molts cognoms

Això d'anar a un càsting de figurants té la seva cosa. La seva gràcia, si es prefereix. Ahir, a l'Oficina de Turisme de Llagostera és va fer des de les deu del matí fins a dos quarts d'onze de la nit un dels càstings per a la pel·lícula Nueve apellidos vascos. I l'ambient no podia ser més festiu i profitós; si més no que els hi preguntin als bars propers: l'Hostal El Carrilet i Can Casasses, que es van fer un tip de fer entrepans i cafès. La idea, dels participants, era anar a disfrutar. I la veritat és que, potser el que es diu cognoms bascs pocs, però al final del dia van desfilar-hi 1.102 persones amb els seus cognoms corresponents.

La Maria, de Lloret de Mar, explicava en broma que el seu pare sempre li havia dit que ella era tota una artista i va decidir que, qui sap, encara que fos de figurant valia la pena disfrutar de l'experiència. També pensava el mateix l'Anna, de Tordera: “He vingut per passar una estona i viure aquesta experiència”. El mateix opinaven la Núria, de Salt; el Manel, de Cervià de Ter; la Deborah, de Llagostera, el Saül, de Girona o la Maria Jesús, de Cassà de la Selva. I així podríem continuar fins a l'última de les més 800 persones que feien cua sota un sol de primavera a les portes de l'antiga estació del Carrilet. Tot plegat per fer una prova molt senzilla: emplenar un formulari amb dades personals i una pregunta clau: la disponibilitat. Tot seguit, i amb una número a la mà, acabant amb una fotografia, com si es tractés d'un d'aquests detinguts que es veuen a les pel·lícules americanes. Estem parlant de figurants; és a dir, persones que per 61 euros al dia, amb un contracte fet a través d'una empresa de treball temporal serveixen per emplenar un carrer, una plaça, un auditori, un restaurant o el que sigui, segons regula el conveni d'extres de Catalunya, per cert, únic a tot l'Estat. A més, hauran de tenir disponibilitat total per estar al peu del canó dotze hores i ser convocats amb molt poc temps. Ganes no en falten, doncs.

Raúl Pardo, director de la delegació audiovisual i director del càsting figuració de l'empresa Temps Multiwork, explicava que l'efecte de divulgació que havien fet els mitjans de comunicació, els mateixos ajuntaments i altres plataformes que es dediquen a oferir ofertes de treball va tenir un efecte multiplicador: “Estem desbordats perquè tot s'ha massificat. Estem veiem més de 800 persones al dia i arribat un punt que em de dir prou perquè la cua no té fi”, explicava. Ahir al matí, comptant els altres càstings fets ja hi havien passat més de 3.000 persones. I per oferir que no quedi, perquè fins i tot hi havia gent que s'havia assabentat d'aquesta oportunitat a través de l'Oficina de Treball; i ben mirat, i com es veu, aquí no es perd pistonada per baixar la llista de l'atur perquè un contracte és un contracte. Pardo explicava que a Madrid, per exemple, es funciona una mica diferent; el volum de sèries de televisió, espots publicitaris o pel·lícules fa que les mateixes empreses comptin amb una base de dades de figurants. Fins i tot no cal fer proves, perquè els mateixos aspirants ja accedeixen al seu web per penjar-hi la seva fotografia i les dades. És més, molts dels inscrits, ja sigui per experiència o seriositat fa que siguin reiteradament cridats. Ahir, doncs, dia festiu de cinema de figuració a Llagostera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ART

El Bòlit de Girona dona vida i visibilitat a l’aire

Girona
Festival

Neix De Soca-rel, festival literari de la llera del Ter

Barcelona
llibres

Josep M. Quintana novel·la el desterrament de Nahmànides

Girona
arts escèniques

El festival Moujuïc portarà nou propostes de dansa al Castell de Montjuïc

BARCELONA
EQUIPAMENTS

El Museu Pau Casals defensa a Portugal la seva nominació com a millor museu europeu

EL VENDRELL
CULTURA

Mor l’escriptor Paul Auster, un dels grans referents de la literatura nord-americana

cinema

Naomi Kawase, la germana japonesa de Lluís Miñarro

Barcelona
David Verdaguer
Actor

“Les persones no som planes, som polièdriques”

Barcelona
MÚSICA

Pérez Treviño desxifra en un llibre el ‘misteri’ del pianista Josep Colom

BARCELONA