cultura

Schubert, Bach i Mahler

‘La cançó de la terra', amb Matthias Goerne, cap de cartell de Vilabertran

És el projecte “més ambiciós” de la Schubertíada de Vilabertran: La cançó de la terra, de Mahler, que interpretarà un dels artistes més estimats i fidels del festival, Matthias Goerne, amb el tenor Charles Reid i el Quartet de Corda Dàlia, un dream team que s'estrenarà a l'Alt Empordà. “Va ser el mateix Goerne qui ens va proposar aquest projecte, que téun equip artístic extraordinari”, explicava ahir en roda de premsa Antoni Colomer, productor executiu de la Schubertíada.

Tot un esdeveniment, doncs. El mateix mestre Josep Pons s'estrenarà a Vilabertran amb aquest concert que s'ha programat en l'arranjament “reduït”, d'Arnold Schönberg, i que té, a més, un quintet de vent, un piano, un harmònium i un contrabaix. Aquest és un dels nombrosos plats forts que presenta la nova edició del festival, que enguany concentra la seva programació en deu dies, del 20 al 29 d'agost. “Ho fem per crear sinergies entre artistes i facilitar que el públic que ve expressament pugui assistir a altres concerts”, explicava ahir Jordi Roch, president de la Confederació de Joventuts Musicals i director artístic de l'Associació Franz Schubert.

Obrirà el festival l'“extraordinària” soprano canadenca Measha Brueggergosmann, que finalment vindrà a cantar a Vilabertran, i per primer cop interpretarà un repertori liederístic amb hits de Schubert, acompanyada pel pianista Justus Zeyen. Altres noms estel·lars que trepitjaran l'escenari de la canònica per primer cop són la mezzosoprano Sarah Connolly, la soprano alemanya Dorotea Röschmann i el baríton Luca Pisaroni, que s'introdueix en el món del lied amb un repertori de cançons per a baix poc comú.

Bach & Breakfast

Una de les novetats del festival és la programació de dues matinals dedicades a J.S. Bach a càrrec d'Arnau Tomàs, que acaba d'enregistrar les seves Suites per a violoncel. “És una idea que havia vist a Amsterdam i la vaig trobar molt original perquè és un repertori idoni per veure al matí i escoltar amb serenitat”, indicava Tomàs.

El violoncel·lista també participarà en un altre dels concerts amb el Quartet Casals. De fet, segons Roch, “hi ha un petit festival de quartets incrustat dins la Schubertíada”. El Quartet Gerhard i el Cuarteto Klimt són altres de les formacions que visitaran Vilabertran. “És molt interessant veure els tres quartets perquè s'observa la gradació d'edats en la manera de tocar.”

La Schubertíada sempre ha incorporat artistes joves i enguany protagonitza el Concert Debut el violoncel·lista Fermín Villanueva, acompanyat al piano per Stephan König, que interpretarà dues estrenes (Heremia, de Jordi Cervelló, i Die Winde des Sommers, del mateix König), entre d'altres peces.

Dos recitals de piano en cartell –Iván Martín, que s'enfrontarà a una partitura “de gran virtuosisme”, la Wandererfantasie, de Schubert, i el jove català Ignasi Cambra–, i l'actuació del baríton islandès Oddur Jonsson, premi Schubert del Concurs Viñas, són altres de les cites d'un festival que té un pressupost de 180.000 euros. Les entrades es posaran a la venda el 25 d'abril (avui per a la venda preferent).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia