cultura

‘Bonart' celebra 15 any d'un projecte ‘heroic' i ‘valent'

La revista gironina va presentar la seva ‘Bíblia' durant la festa d'aniversari, en què va distingir El Punt Avui amb un dels seus premis

Ricard Planas va reivindicar “la bogeria de la cultura”

El primer número de Bonart, una revista cultural sobre arts plàstiques editada per una empresa familiar des de Girona i en català, va sortir al carrer el 19 de novembre de 1999. És una data que recordaven molts dels presents ahir a l'Auditori de Girona, perquè en aquell moment l'aventura revestia un tal atreviment i constituïa una tal raresa, que era difícil augurar-li un futur gaire durador. Passats quinze anys, però, i amb 168 números editats, Bonart no només és una revista consolidada, amb una àmplia difusió nacional i ara també internacional gràcies a la versió digital, sinó al mateix temps una empresa gestora present a importants iniciatives culturals.

Aquesta progressió va ser subratllada sense excepció per tots els representants institucionals convidats ahir a la festa de celebració del quinzè aniversari de la revista, que va presidir el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, en un Auditori Palau de Congressos ple d'artistes, col·laboradors i polítics. Fins i tot el president de la Generalitat, Artur Mas, va voler sumar-se a la festa a través d'un vídeo en el qual subratllava el caràcter de referent que ha assolit la revista en els seus primers quinze anys. També l'alcalde, Carles Puigdemont, es va referir a la “proesa” de tirar endavant un projecte editorial com aquest en moments difícils, i el vicepresident de la Diputació, Xavier Soy, va remarcar “el pas valent, heroic i arriscat” que va assumir a favor de les arts.

Durant la festa, presentada pel periodista Josep Puigbò i amenitzada amb interludis musicals interpretats per Marc Heredia, finalista del concurs de piano Maria Canals, es va presentar La bíblia de Bonart, un volum que aplega els primers articles publicats pels 394 col·laboradors que han escrit a la revista en els seus quinze anys i que l'actor Kiku Mistu, encarregat de comentar-lo a l'escenari, va inscriure en l'esperit de “fe absoluta en l'art” que caracteritza els responsables de l'empresa. Els editors, Anna Maria Camps i Ricard Planas, mare i fill, van agrair al seu torn els suports rebuts al llarg d'aquests anys, que han permès que “una empresa familiar agafés volada”. Ricard Planas va qualificar el projecte de “bogeria”, que va reivindicar com a condició de la cultura, i va subratllar la necessitat d'establir “moltes complicitats”, en especial de la Fundació Lluís Coromina de Banyoles i de l'empresa Focus Engelhorn del Mas del Vent de Palamós. L'acte va servir també per lliurar la quarta edició dels Premis Bonart, que van distingir El Punt Avui per “ la cobertura de les activitats artístiques” dels Països Catalans. El premi el va recollir el director de l'edició gironina, Jordi Grau. També van ser reconeguts, entre altres, la Fundació Mas Casadevall, el Miniprint de Cadaqués, el cineasta Albert Serra (del qual es va projectar un fragment del seu nou film, Singularity, que s'estrenarà a Venècia) o el Teatre Museu Dalí. La festa de Bonart es trasllada demà al Palau de la Virreina de Barcelona, on també es farà lliurament de premis a diverses entitats i empreses vinculades amb l'art.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Música

In-Somni obre demà a Besalú, amb Bigott, una nova edició itinerant

besalú
música

El vidrerenc Àlex Pérez presentarà ‘Tot el que som’ al Festival Espurnes de Llagostera

vidreres
música

Sven Väth encapçalarà el cartell del festival electrònic Delirium

cassà de la selva
Cultura

Mor Ivan Ivanji, escriptor serbi i supervivent d’Auschwitz

ART

El paper pioner d’Espais, en una exposició a Girona

Girona
Cultura

Personatges de tres obres de Guimerà a la façana de la Casa Mural del Vendrell

El Vendrell
figueres

Dibuixos del Dalí adolescent per commemorar els 120 anys del seu naixement

FIGUERES
lletres

Núria Cadenes, Jordi Masó i Maria Mercè Roca, finalistes del Llibreter

barcelona
ART

Les Bernardes ofereix una mirada a la cultura africana

Salt