cultura

Welles multimediàtic

La Filmoteca de Catalunya s'afegeix als actes del centenari del cineasta amb un variat programa que inclou una gran retrospectiva i un seminari internacional

“És un personatge que ja era gran quan era viu, però la seva figura encara ha crescut més amb la mort”, diu Esteve Riambau, director de la Filmoteca de Catalunya i reconegut expert en Orson Welles. “Segueixen apareixent nous materials cinematogràfics, biogràfics... i encara queda feina per interpretar-los; en aquest sentit, és un cineasta absolutament viu”, hi afegeix. El pròxim 6 de maig es compliran 100 anys del seu naixement i la Filmoteca s'afegirà a la trentena d'institucions que, arreu del món, homenatgen el director de Ciutadà Kane (1941), considerada per molts la millor pel·lícula de la història del cinema.

El centenari, que se celebrarà entre el 6 de maig i el 30 de juny, serà l'eix central de la programació de la Filmoteca del 2015, i explorarà totes les cares de Welles. “La seva activitat es va estendre també a la ràdio, el teatre, la televisió, la màgia i múltiples
ramificacions encara en procés d'estudi”, explica Riambau. D'entrada, hi haurà una completíssima retrospectiva, “de 35 títols, que inclou la totalitat de la seva filmografia com a director, alguns treballs d'actor, pel·lícules inacabades i inèdites...”. D'aquestes últimes Riambau en destaca L'altra cara del vent, rodada als anys 1970. Es completarà amb diversos documentals i films de ficció sobre el personatge.

Seminari internacional

Un altre acte destacat és un seminari internacional sobre Orson Welles que se celebrarà a la Filmoteca amb el títol d'Un artista multimediàtic. Hi participaran, entre d'altres, la filla d'Orson Welles, Chris W. Feder; l'actor gal·lès Keith Baxter, un dels intèrprets de Campanades a mitjanit, i un grapat d'experts europeus i nord-americans, entre els quals es compta el mateix Esteve Riambau.

Carles Canut assegura que “el Romea està als peus d'Orson Welles, un dels pocs actors i directors indiscutibles per tothom”. Per això l'1 de juny s'afegeix als actes amb un espectacle teatral, Feliç centenari, Mr. Welles!, amb text també de Riambau. “Farem veure que estem en un estudi de televisió i un dels grans entrevistadors dels Estats Units rep Orson Welles perquè acaba de complir 100 anys. Li fa una entrevista i les respostes són extretes d'altres entrevistes i textos de Welles.” Josep Maria Pou farà de Welles i Carles Canut, d'entrevistador.

Llibres i ràdio

Entre els actes hi ha també la presentació de tres llibres: la reedició de Mr. Arkadin, d'Orson Welles (Anagrama); Conversaciones con Orson Welles, de Henry Jaglom (Anagrama), i Las cosas que hemos visto. Welles y Falstaff, d'Esteve Riambau, editat per Luces de Gálibo. I cal afegir encara l'emissió en directe des de la Filmoteca del programa El séptimo vicio/Vicis de Filmoteca, dirigit per Javier Tolentino, per a Ràdio 3 de RNE, que estarà dedicat a Orson Welles.El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va remarcar en la presentació d'aquests actes que “seran dels més coneguts a escala planetària” i va destacar de Welles que “quan amb prou feines la nostra cultura tenia una mirada sobre nosaltres mateixos, ell va ser capaç de recollir part del nostre paisatge, el patrimoni i la gent i posar-los en una de les grans pel·lícules de la història del cinema, Campanades a mitjanit”.

Fotos de Colita durant el rodatge a Cardona

Els actes del centenari inclouen també una exposició amb fotografies de Colita, que l'octubre de 1964 va visitar el rodatge de Campanades a mitjanit al castell de Cardona. “També celebrem els 50 anys del rodatge d'aquesta pel·lícula, que es va enllestir la primavera del 1965 –explica Esteve Riambau–. Colita només va poder fotografiar-lo per a la revista Fotogramas durant 30 minuts. És un material que s'ha vist molt poc, l'exposarem al vestíbul de les sales de la Filmoteca, i al setembre s'exposarà a Cardona.”

La mostra inclou 21 fotos. Tot i el temps limitat que va tenir per fotografiar-lo, Colita recorda Welles com “un home d'un magnetisme brutal”. Els actors John Gielgud, Keith Baxter i Marina Vlady també van ser en aquest rodatge.

No és l'únic acte que es farà a Cardona. El 5 de juny hi haurà la projecció de la versió restaurada de Campanades a mitjanit a la col·legiata de Sant Vicenç, una de les joies del romànic català, on va tenir lloc part del rodatge. Ferran Estruch, alcalde de Cardona, va assistir ahir a la presentació dels actes del centenari de Welles a la Filmoteca, i va recordar que “el rodatge va tenir un impacte molt important per a Cardona, va generar molta il·lusió”. “Actors amateurs, perruqueres, la fonda... molta gent va participar en el rodatge de Campanades a mitjanit, i ho reviurem al juny.” Prèviament a la projecció del film, s'oferirà una visita guiada als escenaris del rodatge.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Verdaguer, l’autor català més biografiat

Barcelona
Crítica

Set de... coherència

TRADICIONS

El Ple de l’Ascensió aprova la celebració de La Patum de Berga

BERGA
Llagostera

El Festival Espurnes viu la seva edició de més èxit

Llagostera
CULTURA

Mor Roger Corman, icona del terror i mestre de grans cineastes a Hollywood

Música

‘Zorra’ no convenç i situa Espanya a la cua d’Eurovisión 2024

Malmö (Suècia)
La crònica

Blanes estén una catifa vermella

La crònica

Dia de flexió i de reflexió en el festival Trapezi

música

Grabu: “Faig una música que aquí és poc habitual”

girona