cultura

El món de les arts, més proper

Girona celebra el Dia Internacional de l'Art aquest cap de setmana amb més de 40 activitats programades

Les propostes van des d'exposicions, visites guiades i projeccions fins a jocs, concursos i concerts

El primer mercat Art Km 0 obrirà la programació

Més de 40 activitats s'han organitzat per celebrar aquest cap de setmana el Dia Internacional de l'Art. Per tercer any consecutiu, el Centre d'Art Contemporani Bòlit de Girona, en col·laboració amb els artistes i entitats relacionades amb el món de les arts visuals de les comarques gironines, celebra aquesta diada artística declarada per la Unesco per commemorar el naixement de Leonardo da Vinci (15 d'abril de 1452). Una excusa perfecta per acostar una vegada més l'art als ciutadans d'una manera “més lliure, festiva i del tot inclusiva”, com bé va remarcar Carme Sais, directora del Bòlit, entitat que promou i coordina aquesta iniciativa.

L'edició d'aquest any ofereix una programació multidisciplinària amb més d'una quarantena d'activitats totalment gratuïtes i adreçada a un públic de totes les edats. Hi participen una trentena d'entitats i una vuitantena d'artistes, que des de la manifestació d'una àmplia gamma de llenguatges artístics han organitzat un grapat de propostes que van des de tallers fins a exposicions, passant per accions artístiques, visites guiades, projeccions, concursos en línia, xerrades, concerts i fins i tot jocs. Tot plegat, com destaca Sais, “amb la voluntat de visualitzar l'activitat creativa al territori”.

Primer mercat d'art

La programació, que es reparteix al llarg de dues jornades, arrenca precisament dissabte (a les 10 h) amb un activitat promocionada pel Bòlit i lligada a un dels projectes més ambiciosos de l'àmbit artístic promoguts últimament per l'Ajuntament de Girona. Es tracta de la celebració dissabte del primer mercat d'art i de la inauguració dels dos nous locals que se sumen al clúster de La Volta, situat a la plaça de l'Assumpció de Sant Narcís. Pel que fa al mercat, tindrà lloc de les 10 del matí a les 2 del migdia i aplegarà 15 parades seleccionades a través de concurs públic on s'exposaran i vendran peces artístiques manufacturades. Es farà sota la denominació d'Art Km O i és previst que se celebri cada segon dissabte de mes. Paral·lelament, a les galeries-botigues-taller de La Volta hi haurà jornada de portes obertes i tindran lloc tallers, música en viu i tota una sèrie d'activitats infantils.

Exposicions i tallers

De la diversitat de propostes, per a tots els gustos, destaquen les nombroses exposicions que es podran visitar, la majoria amb visites comentades pels mateixos artistes i els seus comissaris. D'aquestes, una és inaugural, la de Sílvia Navarro a l'aparador de la Llibreria 22. També, per destacar, la proposta conjunta de portes obertes dels tallers dels artistes ganxons que tindrà lloc diumenge, entre els quals hi ha Manel Marzo-mart, Udaeta, Josep Miralles Nacher, Raset, Ricardo Campos-Rosa Rosell i Ana Gutiérrez. I de la trentena d'entitats participants, destaca la participació per primera vegada de la Fundació Gala-Salvador Dalí, que a través de les seves seus a Figueres, Púbol i Cadaqués organitza diverses activitats.

“Estem contents que Girona exerceixi de capitalitat per ajudar el territori a fer esclatar l'art en totes les disciplines possibles; es tracta de fer visible el talent del territori”, ha remarcat la tinenta d'alcalde de l'Ajuntament, Marta Madrenas. En la mateixa línia, l'artista i professora de l'Escola Municipal d'Art de Llagostera Mariona Puigbaldoyra ha agraït que Girona i el Bòlit “facin de motor del Dia Internacional de l'Art per als municipis”.

LA XIFRA

80
artistes participaran en la quarantena d'activitats programades.
15.04.1452
va néixer Leonardo da Vinci, motiu pel qual la Unesco celebra el Dia Internacional de l'Art el 15 d'abril.

La Volta, un mercat amb vocació d'àgora

Des de la inauguració el passat mes de desembre, el marc per a creadors, artistes i artesans situat a la plaça de l'Assumpció aplega l'activitat creativa i professional de sis artistes/col·lectius (Merkadillu, Antic and Chic, Nearly Black, Salvatge, Víctor Masferrer i Casa't a casa), compartint espais de treball i unint esforços perquè el projecte tiri endavant, capitanejat des del Bòlit, amb la complicitat i suport dels veïns i les entitats de Sant Narcís, i coordinat per l'Associació Cultural Fang. La Volta creix amb l'obertura de dos nous locals i l'acollida, a través d'una convocatòria pública, de quatre residents més que s'incorporen al projecte a partir d'aquest cap de setmana.

Carme Sais, la directora del Bòlit, va declarar en el seu dia que un dels objectius de La Volta és convertir-se en “una àgora de les arts on els artistes podran organitzar exposicions i tallers, fer reunions i activitats professionals de tot tipus”. Per la seva banda, Joanot Cortés, membre de l'associació Fang, va expressar que la voluntat “és contribuir a recuperar el coneixement dels oficis i per això un dels puntals serà l'oferta pedagògica”. Que els establiments estiguin situats al cor de Sant Narcís és un altre dels punts clau del projecte, que no amaga la voluntat expressa de contribuir a revifar la vida comercial d'un barri castigat per les obres del tren d'alta velocitat i per les obres a la plaça Montserrat que han tancat durant uns mesos els accessos principals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cinema

DocsBarcelona, documentals que destrueixen els estereotips

barcelona
cinema

Una nova generació de simis regna al planeta Terra

Barcelona
Patricia López Arnaiz
Actriu

“Deixar les víctimes soles és una forma d’agressió”

Barcelona
Mireia Freixa
Historiadora de l’art

“El patrimoni només es preservarà si la gent se l’estima”

Terrassa

Isabel Vila, la primera sindicalista i pionera de l’educació femenina

Girona
Crítica

L’encís de Bulle Ogier

Fenosa, l’escultor de la natura

El Vendrell
cinema - comèdia

Tres generacions de dones unides per la tragèdia

cinema - Animació

Viatge d’una nena xinesa amb parada a Berlín