cultura

‘Bandera de Catalunya' retorna a Bellcaire en els actes de l'Any Muntaner

La representació del muntatge, demà i dissabte, va acompanyada d'una conferència dedicada a la figura del cronista, que va inspirar el text de l'obra

L'espectacle medieval Bandera de Catalunya. La fi del comtat d'Empúries retorna demà a la cita amb el públic a la plaça dels Comtes d'Empúries de Bellcaire d'Empordà. A més de Divendres Sant, l'obra es tornarà a representar dissabte a la mateixa hora. Aquest any, el muntatge s'ha inclòs en la programació de l'Any Muntaner, per commemorar el 750è aniversari del naixement del cronista.

Molts dels fets que es relaten a Bandera estan basats en la Crònica de Ramon Muntaner. A l'epíleg de l'obra, és el mateix escriptor que, des de Xirivella, posa l'exemple de la mata de jonc. Per tancar el cercle, aquesta temporada el cicle de conferències Entendre Bandera, que pretén acostar el públic a l'espectacle i el seu rerefons històric, el doctor Xavier Renedo, del departament de filologia i comunicació de la Universitat de Girona, se centrarà en la divulgació de la figura de Muntaner dissabte (18 h) al castell dels Comtes d'Empúries.

Assaig general i popular

Ahir al vespre, el centenar de persones que, entre actors i figurants, fan possible cada any el muntatge van completar l'assaig general de la 32a edició. En la seva major part, són veïns de Bellcaire o, en alguns casos, de poblacions properes. Igualment els cantants en escena i els balladors del grup de dansa son també bellcairencs. Tots ells amateurs, actuen desinteressadament i per un pur sentiment d'adhesió, tradició i col·laboració. Paral·lelament a la funció, hi haurà un mercat medieval durant els dos dies, amb degustacions gastronòmiques, demostracions d'oficis i mostra d'artesania.

LES XIFRES

32
edicions
de ‘Bandera de Catalunya. La fi del comtat d'Empúries' s'han representat des del 1979.
750
anys
es commemoren aquest 2015 del naixement del cronista medieval Ramon Muntaner.

Èxit dels actes del centenari d'Esteve Albert

L'espectacle, de caire popular, és obra d'Esteve Albert i Corp i incorpora balades, cançons i danses medievals (amb text de l'escriptor), a més de peces de trobadors com ara Marcabrú, Berenguer de Palou i d'altres composicions de Maria Dolors Masferrer i Ramon Manent. L'any passat es va commemorar el centenari del naixement d'Albert, amb un seguit d'actes que s'han allargat fins aquest 2015 i que els organitzadors qualifiquen d'“èxit”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ÒPERA

La directora Emma Dante castiga el ‘bullying’ a ‘La cenerentola’ de Rossini

BARCELONA
cinema

Pablo La Parra Pérez, nou director de la Filmoteca de Catalunya

Barcelona

Nou programa d’arts per quan tanqui Can Maristany

SANT CUGAT DEL VALLÈS

Un renovat Aplec de la Salut reviu la llegenda de la pesta

SABADELL
TEATRE

Chévere incorpora llenguatge per a sords i cecs a ‘Helen Keller: a muller marabilla’

BARCELONA
J.M. Codina Tobias
Novel·lista

“La felicitat fa basarda perquè mena cap a una sensació de buit”

Barcelona
música

Un infart acaba amb Steve Albini, monument del rock alternatiu

girona
Cultura

Mor Jacobo Rauskin, poeta paraguaià d’àmplia trajectòria professional

art

L’art alliberador de Jordi Colomer, al Macba

Barcelona