cultura

Crítica

òpera

L'heroi

Ha arribat al Liceu la tercera entrega d'un muntatge de la Tetralogia wagneriana que, produït per la Bühnen der Stad de Colònia, compta amb una direcció escènica de Robert Carsen inspirada pel concepte que la destrucció de la naturalesa, a través de l'ambició de poder i la tecnologia, du a la caiguda dels déus, però, de fet, a la fi del món. Ha arribat Siegfried, l'heroi inconscient i amoral que supera tots els obstacles perquè no té por. Que arribi un “episodi” del cicle cada temporada dificulta la comprensió de la proposta en la seva evolució dramatúrgica, si bé, pel que fa a la tercera part, el concepte es fa clar, potser fins i tot massa, en l'escenografia: el no-lloc on habiten el nan Mime i Siegfried; els arbres tallats i socarrimats on vaga l'heroi; la cova, reconvertida en una gran excavadora, en què Siegfried venç el gegant Fafner transformat en drac. Resulta més incert el final del III Acte, amb l'heroi i Brühnilde, rescatada del seu son profund, deambulant per l'escenari.

De nou no hi va haver ningú de la direcció escènica present a l'escenari al final de l'estrena, de manera que no pot saber-se la resposta del públic, que va dividir-se pel que fa a la direcció musical. O potser no hi ha una divisió, sinó una part sorollosa del públic entossudida a bescantar l'actual director titular de l'Orquestra del Liceu, Josep Pons, que va fer un treball profund i gens banal.

El tenor Stefan Winke, passant al primer des del segon repartiment, va substituir Lance Ryan –amb grip– en la interpretació de Siegfried. I ho va fer de manera sòlida i convincent. De la resta, cal destacar l'imponent Albert Dohmen, la convicció amb què Iréne Theotrin assumeix Brühnilde i, encara que hi hagi passat el temps, la força estranya, pregona, de la veu d'Ewa Podles/Elda.

Siegfried
Gran Teatre del Liceu, 11 de març


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

la crònica

Tyets: gran victòria i nou disc per al 2025

GIRONA
saló

Comic Barcelona tanca portes amb més de 110.000 visitants

barcelona
Necrològica

Mor l’actor Bernard Hill, el capità del ‘Titanic’ i el rei Théoden de Rohan

barcelona
Xavier Aliaga
Novel·lista

“Necessito passar-ho bé quan escric, provar coses”

Barcelona
LA CRÒNICA

Rebobinar és de nostàlgics

SANT GREGORI
Música

Madonna fa ballar un milió i mig de persones a Copacabana

rio de janeiro
arts escèniques i música

El Límbic atrau 21.000 persones a Santa Coloma de Gramenet

barcelona
Ramon Coll
Arqueòleg. Autor d’ ‘El santuari ibèric de la cova de les Encantades del Montcabrer’

“La cova de les Encantades és l’únic santuari dels laietans”

PREMIÀ DE MAR
MÚSICA

Documenten les intèrprets no vocalistes de les formacions de ball dels anys 30

GIRONA