Llibres

novel·la

jordi capdevila

Remeieres de mar i muntanya

Quan l'àvia i la néta de ca l'Ós de Tuixent parteixen a mitjan segle XIX ben carregades per anar a vendre a altres terres llunyanes de Catalunya les seves herbes remeieres no se'n van ben soles. S'enduen la seva gata protectora, que les avisa dels perills, i fugen d'una bona càrrega de violència i amenaces recents que han patit i que no les deixa tranquil·les. No es pot oblidar que eren temps convulsos on les carlinades feien estralls a la muntanya i els amos aviciats no sempre es comportaven rectament amb els seus masovers.

La Sofia, la jove protagonista, ha contemplat horroritzada un assassinat sentimental que li deixa una profunda ferida al cor i un desassossec amenaçador que no li permet tenir pau interior. L'ombra de l'assassí la segueix i l'àvia i la gata protectora es desviuen per protegir-la com poden, però poques forces tenen davant d'un perill tan monstruós. Serà ella sola, carregant el secret de l'assassinat, que haurà d'afrontar riscos imprevistos per les amenaces dels seus perseguidors, alhora que es cansarà d'oferir herbes curadores de tota mena a cada poble on arribarà.

La història no és tant les aventures de les remeieres de muntanya que ofereixen les seves habilitats i herbes curatives a gent de la plana com una fugida i persecució sense fi, amb certes connotacions amb l'ambient tenebrós de les negres nits dels pobles de muntanya en una època que la bondat i la maldat estaven perennement enfrontades. Però en la seva fugida vital, la Sofia arribarà al Delta de l'Ebre, on trobarà la llum miraculosa del mar. Entrarà en un món màgic on una natura frondosa i la brillantor d'un cel amb molts reflexos li permetran aprofundir en nous productes remeiers i pràctiques curatives gairebé miraculoses.

Allà descobrirà el poder de les Germanes del Riu i aprendrà els secrets esotèrics de la bondat i de la fe amb els signes de la natura. Coneixerà els poders de l'artemisa, protectora de la dona i amulet contra els encanteris. Un món on retrobarà la bondat i l'amor que li facilitaran tornar a Tuixent amb la seguretat que la saviesa apresa formarà una simbiosi benefactora entre els poders naturals i màgics de mar i muntanya.

Una altra novel·la de David Martí que s'endinsa en el món fantasiós que ja va encetar amb Les bruixes d'Arnes, fugint una vegada més del món, aquest sí, tenebrós i embrutidor de les noves tecnologies, un verí que l'oprimia, i li va fer canviar de vida. Una experiència personal que va explicar molt bé a El guerrer adormit, publicada l'any passat.

L'experiència professional fallida, però, li serveix per ordenar amb llenguatge clar una narració on la natura i les seves forces estan ben travades. No sols explica amb rigor i profunditat el poder natural d'un gran nombre de plantes i fruits remeiers, també les olors, els colors i les qualitats terapèutiques adients i els fruits benefactors per a la naturalesa humana i el seu canviant estat d'ànim.

Les dones sàvies de la muntanya
David Martí
Editorial: Edicions 62 Barcelona 2014 Pàgines: 262 Preu: 19,50 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
Margarida Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat

animació

‘Hate songs’, ferides que no es curen