cultura

Una mostra descobreix els iapodes, coetanis dels ibers

El Museu d'Arqueologia de Girona inaugura una exposició provinent del Museu Arqueològic de Zagreb dedicada a una cultura provinent de Croàcia

S'hi exposen fins a 200 peces sumptuoses

Els iapodes eren una cultura inscrita en el territori de l'actual Croàcia que no coneixia l'escriptura però que gràcies a les excavacions recents se sap que manufacturaven objectes ornamentals més sumptuosos que no pas els dels nostres avantpassats, els ibers. La civilització iapoda sorgeix de poblacions indígenes de l'edat del bronze i es té coneixement que formaven un grup de comunitats poc vinculades entre si, sense cap estructura estatal i sense fronteres ben definides.

Per vincular-les d'alguna manera amb coetanis seus, com els ibers, entra en joc l'arqueologia moderna o exposicions com la que des d'avui es pot veure al Museu d'Arqueologia de Catalunya-Girona i que té com a objectiu descobrir un poble desconegut i mostrar per primer cop al nostre país una col·lecció de peces excepcionals d'una cultura mil·lenària inscrita en l'arc mediterrani. Precisament, la mostra és fruit de la col·laboració entre diverses institucions –el Centre National de la Recherche Scientifique de França, el Museu Henri Prades de Lattes, el Museu Arqueològic de Zagreb i els MAC de Girona i Ullastret– i s'emmarca en un projecte europeu anomenat Arqueologia i cultures de l'edat del ferro a Europa (Arcafe). Diversos representants de cada institució, juntament amb el director del MAC, Josep M. Rueda, van inaugurar aquesta mostra instal·lada al monestir de Sant Pere de Galligants i que es podrà visitar fins a l'1 de març del 2015.

Estructurada en vuit àmbits temàtics, Els iapodes, un poble desconegut permet descobrir la manera de viure d'aquesta antiga cultura del primer mil·lenni abans de Crist que va viure a les regions muntanyenques, caracteritzades per un paisatge càrstic. Descrit pels autors antics com un poble bàrbar, les descobertes arqueològiques permeten donar avui dia una imatge més precisa d'aquest poble.

Només fent una volta per l'exposició un queda sobtat per la riquesa dels objectes ornamentals exposats, que denoten a primera vista com d'excepcionals eren els seus artesans. Entre el conjunt de peces, destaquen fíbules, sivelles, cinturons, penjolls, monedes, urnes, figuretes antropomorfes, ganivets..., i les espectaculars diademes de bronze, les bullae (amulets infantils) o els pectorals de denes d'ambre. I és que en la cultura iapoda l'ambre ocupava un lloc especial. Aquesta resina fòssil de color groc, importada del Bàltic, era molt preuada, com ho demostra el fet que totes les tombes trobades –tant d'home com de dona, destaquen els investigadors– contenien almenys una dena d'aquest material que trobem en diverses cultures ja des de l'època neolítica.

Jocs i simulador

La mostra es complementa amb un simulador arqueològic i jocs interactius. El simulador és un innovador dispositiu que permet al visitant experimentar amb l'organització d'una campanya arqueològica virtual en el jaciment d'Ullastret. Els jocs interactius permeten descobrir diversos aspectes del treball arqueològic.

LA XIFRA

200
peces sumptuoses de vidre, d'ambre i de bronze s'exposen en els vuit àmbits temàtics de l'exposició.

LES DATES

s. X aC
És l'època inscrita en l'edat del bronze, en la qual la civilització iapoda es va iniciar com a cultura.
35 aC
Any en què Octavi va conquerir el territori iapode. Abans, l'arribada de la moneda ja presagiava canvis.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibre

Pere Portabella, reflectit en els seus escrits

barcelona

La nova psicodèlia catalana

Girona
música

Brittain Ashford obrirà el 5è A Peu de Carrer de l’Ateneu 24 de Juny

girona
MÚSICA

El Palau de la Música recorda Juli Garreta i convida Raquel García-Tomás

BARCELONA
Música

L’Empordà Music Festival creix

LA BISBAL D’EMPORDÀ
Cultura

Mor Frank Stella, reconegut pel seu art abstracte i precursor del minimalisme

efemèrides

El Govern commemorarà els centenaris d’Oriol Bohigas i Francesc Candel

barcelona
TEATRE

‘Burro’ reescriu la humanitat amb la mirada de l’animal del camp

BARCELONA
MÚSICA

El Sónar es farà tot a l’Hospitalet de Llobregat a partir del 2026

BARCELONA