Territori

FESTIVALS

carina filella

Un festival que uneix bous i poesia

Arriba a la desena edició el Bouesia, un certamen cultural interdisciplinari que es desplega a l'Ebre

Bouesia és una paraula híbrida –creada pel poeta Eduard Carmona– que barreja els mots bou i poesia. O sigui, que uneix una tradició tan arrelada a les Terres de l'Ebre com són els bous amb la poesia. I d'això, de barrejar cultura i territori, tracta el festival que fa deu anys va néixer a Deltebre: Bouesia. Festival d'Acció Poètica, una cita cultural interdisciplinària, d'intercanvi entre artistes, que té com a escenari principal el paisatge del Delta i que desplega diferents llenguatges artístics: arts visuals, poesia experimental, música, dansa, circ... Tot i que va començar a Deltebre, en els darrers anys el certamen s'ha expandit geogràficament i també té lloc en altres ciutats del territori. Precisament el tret de sortida de la nova edició tindrà lloc avui a Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant. Continuarà el dia 11 de juliol a Tortosa, amb una visita poètica, guiada i dansada a càrrec de la ballarina Sònia Gómez i l'actuació del cantautor Roger Mas. Però el punt àlgid es viurà a Deltebre, el cap de setmana del 12 i 13 de juliol, i concentrarà bona part de l'activitat en un espai destacat: el recinte exterior de l'antiga Cambra Arrossera, construïda per la gent del poble als anys 50 i que amb la fusió de les cooperatives arrosseres del Delta es va acabar venent (actualment és propietat d'un banc). L'endemà, el 15 de juliol, la Bouesia es traslladarà fins a Flix, a la Ribera d'Ebre, per integrar-se dins del festival Sirga - Músiques de Recerca i Patrimoni. I, finalment, al setembre hi haurà un “post-Bouesia” a Amposta, amb la col·laboració de Lo Pati, el centre d'art de les Terres de l'Ebre.

Una trentena d'artistes, poetes i performers prendran part en aquesta edició del festival, entre els quals destaquen el cantant Pau Riba, el músic, instrumentista, campanòleg i artista sonor Llorenç Barber, la ballarina i performer Sònia Gómez, el cantautor Roger Mas i la cantant i compositora escènica Paca Rodrigo. I hi tindrà un protagonisme especial l'artista i productor cultural valencià Rafael Tormo: ell és, juntament amb els alumnes de l'IES Deltebre, el creador d'una carrossa que farà alhora d'escenari i de mitjà de transport, i que està previst que recorri els diferents pobles on la Bouesia portarà les seues accions poètiques. També és a dalt d'aquesta carrossa on tindran lloc les diferents actuacions del Bouesia a Deltebre: “i també la passejarem pels carrers del poble en un clar intent d'apropar el festival a la gent del poble”, segons apunten els organitzadors, l'Associació Cultural Rabera de Bouetes.

A Deltebre, actuaran Pau Riba, la performer Mariaelena Roqué, que farà una acció poètica inspirada en el cargol poma; la cantant i compositora escènica Paca Rodrigo, el poeta Eduard Carmona i el seu grup de rapsòdia musicada Recitals a Domicili, el mateix Rafael Tormo, el cantant Verdcel, els performers Maria Pons, Iona Copper i Daniel Sáez, els poetes Xavier Giol i Alícia Coscollano, alumnes de l'IES Deltebre i els bouetes Carles Hac Mor, Ester Xargay, Carles Andreu, Ja Caballero, Àlvar Bonet, Roser Arques, Albert Arques i Jordi Aligué. Durant el cap de setmana se succeiran accions poètiques, concerts i recitals. També es projectarà el documental Se fa saber, de la realitzadora Zoraida Roselló, que recentment ha guanyat el premi a la millor pel·lícula a l'Atlàntida Film Festival, a Cadis.

L'endemà, la carrossa de la Bouesia es desplaçarà de Deltebre fins a Flix per participar en el primer Festival Internacional de Música Contemporània i Patrimoni Local. Sirga-Músiques de Recerca i Patrimoni, que organitzen un grup de persones i músics d'aquesta comarca encapçalats per l'artista sonor i compositor Joan Bagés. Diversos bouetes, entre els quals hi ha Carles Andreu, Llorenç Barber, Javier Caballero, Carles Hac Mor, Miquel Àngel Marín, Montserrat Palacios, Paca Rodrigo i Ester Xargay, recitaran i interpretaran textos i accions d'artistes del moviment Fluxus (Joseph Beuys, Juan Hidalgo, Dick Higgins, Nam June Paik, Yoko Ono...) i obres pròpies, i ho faran amb la carrossa de la Bouesia pels carrers, places, caixers automàtics i altres espais urbans d'aquest municipi de la Ribera d'Ebre.

bOUESIA
Festival d'Acció Poètica
A Vandellòs: 27 i 28 de juny A Tortosa: 11 de juliol A Deltebre: 12 i 13 de juliol A Flix:14 de juliol A Amposta:19, 20 i 21 de setembre


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

música

El Jazz omple el Passeig de Gràcia

barcelona
crónica

Oques Grasses en salsa dolça

GIRONA

El manifest d’Agitart centra el Dia Internacional de la Dansa

girona
cultura

L’alt i constant mestratge de Mercè Vidal

Paola Cortellesi
Cineasta i actriu

“Els italians portem el neorealisme a l’ADN”

Barcelona
cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona