Llibres

lingüística

David Paloma

Prou, prou, prou

Barcanova l'ha encertat amb El català portàtil, una col·lecció de títols centrats en aspectes diversos de la llengua catalana. La novetat no són els temes (verbs, dites, interferències, col·loquialismes…), més o menys previsibles, sinó la manera de presentar-los, ben atractiva i escaient.

El volum dedicat als dubtes, per exemple, mostra un bon disseny aplicat a l'objectiu majúscul de resoldre dubtes lingüístics. Cada tema l'obren exemples d'ús (en color), el centren explicacions breus (enquadrades), el matisen unes poques observacions (gairebé esquemàtiques) i l'ensenyen uns breus exercicis (també en color), la solució dels quals es troba al final del llibre. Un altre objectiu s'adapta a aquesta estructura bàsica: la comparació català-castellà, que no sempre és necessària però que en alguns casos té efectivament una gran potència didàctica, així com un espai per a notes d'autoaprenentatge en cadascun dels punts.

L'obra l'ha escrit Marcel Fité, autor d'una llarga experiència docent, fet que es nota en una selecció de temes fins ara absents en els diccionaris de dubtes tradicionals: uns altres, altres, d'altres / avant i ante / aviat i d'hora / uns quants i diferents, etcètera.

Al costat d'aquests mèrits, hi ha entrades que no són un dubte, de fet, sinó més aviat una curiositat formal o semàntica que Fité vol subratllar: ajuntar i adjuntar, arrabassar i arravatar-se, feliç i renoi... Trobo a faltar en el tractament d'alguns punts altres possibilitats que avalen tractadistes i llibres d'estil, però que l'autor condemna: olla a pressió, anar a més, acabar amb (posar fi a)... Una visió més estàndard, que atengués tots els accents, podria haver-se tingut en compte en la presentació de dos i dues (dos en invariable en el català occidental) i també en ordre i orde (orde és la forma única en el català de les Illes).

Proudubtes.cat
Marcel Fité
Editorial: Barcanova Barcelona, 2014 Pàgines: 256 Preu: 7,50 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Colomo
El músic de Sant Celoni publica ‘Tecno-realista’

“Em calia cantar contra Elon Musk i el tecno-optimisme”

Barcelona
art

L’equip de comissàries de ‘Miró-Picasso’ i el crític d’art Eudald Camps, Premis GAC

barcelona
música

El Festivalot torna a la Devesa, després de passar pels barris

girona
art

Un Degas a Todocolección per 926 euros

barcelona
TEATRE

El Lliure de Gràcia debat íntimament sobre el feixisme a ‘Retrat de l’artista mort’

BARCELONA
LLETRES

Rosa Regàs desgrana sense tabús la seva vida en el llibre ‘Un llegat’

LLOFRIU
música

Buhos, Els Amics de les Arts, Mishima i Ambauka, al Festival Inspira

ripoll

El fiTM presenta un cartell amb un ampli ventall estilístic

LA BISBAL D’EMPORDÀ
ART

Una exposició de Gabriel Casas, entre la programació del festival Lumínic

SANT CUGAT DEL VALLÈS