Llibres

biografia

Xavier Ferré

Mestratge estètic reusenc

El catàleg sobre el pintor Josep Tapiró –l'exposició d'aquarel·les del qual es va poder veure a Reus fins al 31 de maig passat– obeeix a una política patrimonial que impulsa la projecció nacional dels creadors estètics contemporanis de la capital del Baix Camp.

Amb la retrospectiva sobre les obres de Marià Fortuny (2013) se'n va donar una primera i afortunada materialització. Amb tot, si se'n volia reflectir una continuïtat dins l'ambient pictòric internacional havia d'incloure l'obra de coetanis de l'autor de La Vicaria. Aquest és l'objectiu de la mostra de les obres de Josep Tapiró Baró, la fita de la qual és sintetitzar les principals èpoques de qui va ser autor de tipus humans influenciat –com ho va ser Fortuny Marsal– per l'escola italiana dels natzarens.

Les classes del pintor Domènec Soberano inicien Tapiró en els retrats d'ambient, llocs exteriors, cromatismes, treballs estilísticament paral·lels als de Marià Fortuny. Aquest procediment va anar inserint aquests treballs en nous contextos: Roma i els paratges amazics de Tuareg.

En aquest sentit, els articles de Jordi A. Carbonell i Francesc M. Quílez aporten elements analítics per comprendre el mestratge rebut pel jove pintor reusenc a la Llotja de Barcelona i a Roma, focus de formació i de formulació de tècniques expressives per als artistes del Principat del vuit-cents. No debades el catàleg defineix aquesta etapa –amb el moviment romàntic que hi va tenir ascendent– com la romanització de Fortuny i de Tapiró. Una conjuntura que també permet de copsar, tal com manté Quílez, l'emergència –en consonància amb la formació de la societat burgesa (l'aquarel·la Roma)– dels circuits de comercialització de les obres, que al segle XX va eclosionar amb els marxants.

Del catàleg destaca, però, l'apartat de les composicions tapironianes –en la conjuntura del colonialisme espanyol representat pel militar Joan Prim Prats– deutores dels paratges magribins que, tal com ha estudiat el professor Carbonell, defineixen un precoç orientalisme. Així, em refereixo al vessant experimentador de figures humanes –elaborades també durant l'estada a Roma–, algunes de les quals policromades, que reflecteixen sectors socials i individualitats jeràrquiques.

Clou el volum una excel·lent sèrie documental –epistolar i hemerotèrica– a càrrec de l'historiador Jaume Massó que aprofundeix en circumstàncies biogràfiques de la vida de Tapiró. S'hi destaca: la relació de Tapiró amb alguns dels seus mestres (Claudi Lorenzale), els apunts biogràfics de l'autor de Retrat d'una noia tangerina sobre una seva estada a Reus abans de reprendre el retorn a Tànger, la documentació que constata la inclusió del pintor al nomenclàtor urbà i les notícies sobre el trasllat de les seves despulles a la ciutat l'agost del 1947.

Un text de referència per endinsar-se en el temps cultural de la producció pictòrica entre el vuit-cents i els orígens del nou-cents.

Josep Tapiró (Reus, 1836 - Tànger, 1913)
Edició: Jordi À. Carbonell Editorial: Institut Municipal de Museus Reus, 2014 Pàgines: 167


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Colomo
El músic de Sant Celoni publica ‘Tecno-realista’

“Em calia cantar contra Elon Musk i el tecno-optimisme”

Barcelona
art

L’equip de comissàries de ‘Miró-Picasso’ i el crític d’art Eudald Camps, Premis GAC

barcelona
música

El Festivalot torna a la Devesa, després de passar pels barris

girona
art

Un Degas a Todocolección per 926 euros

barcelona
TEATRE

El Lliure de Gràcia debat íntimament sobre el feixisme a ‘Retrat de l’artista mort’

BARCELONA
LLETRES

Rosa Regàs desgrana sense tabús la seva vida en el llibre ‘Un llegat’

LLOFRIU
música

Buhos, Els Amics de les Arts, Mishima i Ambauka, al Festival Inspira

ripoll

El fiTM presenta un cartell amb un ampli ventall estilístic

LA BISBAL D’EMPORDÀ
ART

Una exposició de Gabriel Casas, entre la programació del festival Lumínic

SANT CUGAT DEL VALLÈS