EL NOTA

CANTANTS DE RAP

«El rap en català és ja una realitat»

L'última edició del concurs de maquetes Sona 9, de la qual ells van ser els vencedors, ens va donar a conèixer dos MC de Cornellà de Llobregat que han esdevingut la punta de llança d'una escena emergent de rap en català. El seu primer disc, Anem a fer-ho fàcil, s'editarà ben aviat
Com sonarà Anem a fer-ho fàcil, el vostre primer disc?
–(Pau Herrero) «Bé, és el disc que se'ns ha permès gravar com a conseqüència d'haver guanyat el Sona 9 i que, per tant, hem pogut fer de gratis, la qual cosa no pot dir tothom. És una gran oportunitat, ja que possiblement després haurem de tornar a fer-nos-ho com puguem al local del Bel [discjòquei d'El Nota].»
–(Xavi Vicente) «Hi ha un tema que s'anomena Tampoc és tan difícil, que ve a dir que no cal menjar-se l'olla ni fer les coses massa complicades, que tot plegat, a la vida, és molt més senzill. Aquesta és la nostra filosofia.»
–(P.H.) «O una que parla de Cornellà i de tot el que veiem a la ciutat: un McAuto que ens acaben de posar, els Mossos sense parar de donar voltes, el mercadillo i els carrers tallats, tot això del camp de l'Espanyol...»
–(X.V.) «Agafem la llibreta i el boli Bic, t'enrotlles, i tot va sortint».
–Què en dieu del camp de l'Espanyol?
–(P.H.) «Han fet una molt bona jugada de tiralínies.»
– ...Tiralínies?
–«Res, que és una porqueria. Uns terrenys que algú ha cedit vés a saber per quins motius i... apa, ja ens han enxufat l'estadi! Veuràs també que Cornellà és una ciutat amb les voreres plenes de pilones negres. N'hi ha més que habitants. M'agradaria saber de qui és parent el qui en té el negoci.»
–La Banda Trapera del Río cantava que Cornellà de Llobregat era una «ciutat podrida». Us en sentiu, d'alguna manera, hereus?
–(P.H.) «Cornellà ho continua estant, de podrida.»
–(X.V.) «La Trapera és un referent, sí. Els escoltava fa una pila d'anys.»
–Què més escolteu?
–(X.V.) «Jo, molt de punk i hardcore: Bad Religion, Habemus Corpus, Kop, La Polla... Amb en Pau teníem un grup de hardcore, FDR, però ens calien més recursos que els que necessitem per al hip-hop
–(P.H.) «De hip-hop, a en Xavi li agrada tota l'escola de Sevilla: Tote King, La Super K... A mi, SFDK, Rapsusklei... Del país també tenim uns quants referents. El rap en català és ja una realitat.»
–Ha tardat, a ser-ho.
–(P.H.) «El català és la llengua que parlem a casa, amb la qual ens relacionem nosaltres dos i que parlem amb la majoria de col·legues. Per tant, per nosaltres és normal.»
–Amb quines intencions vau presentar-vos al Sona 9?
–(P.H.) «Hi havia un segon i un tercer premi, diners per a material, que ens venien de meravella, però vam anar passant les fases, estàvem tranquils i ens van acabar escollint.»
–No crec que l'alcalde us felicités. El coneixeu?
–(P.H.) «Hi tenim un contacte únicament visual. Molts dijous, quan hi ha ple, ens concentrem davant l'Ajuntament per fer una mica de soroll, ja que estem involucrats en diversos moviments socials, però no ens ha vingut mai a veure en directe.»
–(X.V.) «Hi ha, també, aquell que viu allà [assenyalant un carrer]...»
–(P.H.) «Sí, el Tardà [es refereix a Joan Tardà, diputat d'ERC]. Va a la seva, que és el que fan tots. En la seva època, però, sé que es va involucrar bastant en tota la moguda del desallotjament de l'Ateneu, que va ser un cop molt dur per a la ciutat.»
–Què us ve al cap quan us poseu a escriure versos?
–(X.V.) «Escrivim sobre el que vivim. Problemes laborals, per exemple. Jo ara treballo enganxant cartells, que és una feina que m'ha sortit de xurro, i en Pau està a l'atur des de fa un mes i mig. O sobre les relacions personals. Reflectim el dia a dia de les nostres vides, que és el de persones normals, així com les nostres batalles contra els grans
–Qui són «els grans»?
–(X.V.) «Polítics i tal. Gent contra la qual no és fàcil lluitar.»
–Es couen coses en el hip-hop de Cornellà?
–«Al centre no gaires, però a Sant Ildefons déu n'hi do: Culto Adverso, Números Rojos, San Ildefonso Rap Orquesta... És una història diferent, molt encarada al seu barri i grafiters, però bona gent.»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
literatura

El nou segell Tres Portals editarà llibres d’interès espiritual i literari

barcelona
societat

XXIX Mostra de Teatre d’Instituts Públics de la demarcació de Girona

blanes
art

Els artistes catalans de tots els temps, junts en un diccionari en línia

barcelona
Cultura

Pas endavant pel futur Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà

Montblanc
ART

El Festival Vadart torna amb més art, música i enologia

Vilajuïga
Bernat Salvà
Periodista i escriptor

“Un llibre de viatges pot tenir la complexitat de la vida mateixa”

Barcelona

Torna el boomerang, l’espai musical inclusiu a la Mirona

salt
música

Eduard Costa publica l’enèrgic ‘Ben amunt’, el primer disc signat amb el seu nom

sant pol de mar
Novetat editorial

Jaume Planas dissecciona la fauna local d’un barri com n’hi ha tants

blanes