cultura

Jonas Jonasson, Almudena Grandes, Kilian Jornet i Pilar Urbano lideren les vendes d'aquest Sant Jordi

El Gremi de Llibreters fa públic el primer balanç dels títols més venuts

‘Perduda', de Glillian Flynn, i ‘Cien años de soledad', de Gabriel García Márquez, els més descarregats a Amazon en català i castellà

L'analfabeta que va salvar un país, de Jonas Jonasson, en català i Las tres bodas de Manolita, d'Almudena Grandes, en castellà han estat els llibres de ficció més venuts aquest Sant Jordi. En la categoria de no ficció, la llista l'han encapçalat La frontera invisible, de Kilian Jornet, en català i La gran desmemoria, de Pilar Urbano, en castellà, segons el primer balanç fet públic pel Gremi de Llibreters.

Completen la llista dels cinc títols de ficció més venuts en català Desig de xocolata, de Care Santos; L'altra, de Marta Rojals, Eufòria, de Xavier Bosch, i El primer heroi, de Martí Gironell. En castellà, el llibre de Jonasson ocupa el segon lloc seguit d'El juego de Ripper, d'Isabel Allende; Amor contra Roma, de Víctor Amela, i Dispara yo ya estoy muerto, de Julia Navarro.

Pel que fa als llibres de no ficció en català, al darrere de Kilian Jornet s'han situat Ramon Gener amb Si Beethoven pogués escoltar-me; Joan Roca amb Cuina amb Joan Roca; Quim Morales amb Com ser un bon català i Jaume Barberà amb 9N 2014. En castellà, a més de La gran desememoria, els més venuts han estat Yo fui a EGB, de Javier Ikaz i Jorge Díaz; Cocina fácil de los grandes chefs, de diversos autors; La jungla de los listos, Miguel Ángel revilla, i Después de despedirme. Pepe Rubianes inédito, amb edició de Josep Forment.

El rànquing s'ha fet a partir d'una mostra representativa feta entre les llibreries agremiades fina a les cinc de la tarda. També es tenen en compte les dades recollides per Libridata, un sistema que envia informació automàticament de 220 punts de venda, com llibreries, cadenes de llibreries, grans superfícies, entre d'altres.

El Gremi ha valorat positivament el desenvolupament de la jornada, que ha estat marcada per “molta participació i bones sensacions de vendes”, amb una percepció semblant a la de l'any passat.

El sector preveu que els catalans comprin aquest dia del llibre 1,8 milions de d'exemplars i que s'iguali la facturació de l'any passat, que va ser de 18,3 milions d'euros.

En canvi, el Gremi de la Flor i la Planta Ornamental de Catalunya calcula que aquest any es vendran un 5% menys de roses que l'any passat. Això situaria la xifra en unes 5.700.000, atès que l'any passat el mateix gremi va situar les vendes en els sis milions.

El portaveu del gremi, Antonio Santiago, ha advertit que la xifra és una estimació, ja que és “impossible” saber-la amb exactitud per la “venda il·legal” de roses. Santiago s'ha mostrat molt crític amb la permissivitat administrativa en un dia en què els floristes esperen fer bona part de les vendes de l'any. “Es dóna permís a tothom, i això comporta que la festa es vulgaritzi. Tothom pot vendre roses i de qualsevol manera”, ha lamentat.

García Márquez i Flynn, els més descarregats

Perduda, de Glillian Flynn, i Cien años de soledad, de Gabriel García Márquez, ha estat els llibres electrònics més descarregats de la jornada, segons la llista de la llibreria digital Amazon.

El rànquing, elaborat a partir dels ebooks més venuts entre la una de la matinada i les sis de la tarda d'aquest 23 d'abril situa en la segona posició dels títols de ficció en català L'analfabeta que va salvar un país, de Jonas Jonasson, seguit de Victus: Barcelona 1714, d'Albert Sánchez-Piñol; Jo confesso, de Jaume Cabré, i Desig de Xocolata, de Care Santos, en cinquè lloc. L'escriptora Marta Rojals també ha collit bons resultats en el Top 10 de més venuts de català i ficció, ja que ha aconseguit situar dos dels seus llibres entre els deu primers: Primavera, Estiu, etcètera, i L'altra, en setè i vuitè lloc, respectivament.

En el rànquing de ficció en castellà, el podi l'ha liderat l'escriptor colombià recentment traspassat Gabriel García Márquez, amb el seu Cien años de Soledat, seguit del Capitán Alatriste, d'Arturo Pérez-Reverte; Crimen en directo, de Camilla Läckberg; Crímenes exquisitos, de Vicente Garrido; Cuentos, de John Cheever, i La Casa de los espíritus, d'Isabel Allende.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia