El 6è Mapa conciliarà a Pontós l'art contemporani i la vida al poble

El festival reunirà, del 10 al 12 de setembre, destacats creadors internacionals

El Mapa proposa «art per a lampistes, ciclistes, economistes, activistes, fetitxistes, flautistes, equilibristes, interioristes...» La llista continua i és molt llarga, però també fàcilment resumible: art per a tothom, que no vol dir exactament art per a tots els públics, en el sentit comercialment deformat del concepte. Des de fa sis anys –aquesta serà la tercera edició a Pontós–, el Mapa, organitzat per Cèl·lula i amb direcció artística de Tomàs Aragay, Sofia Asencio i Ernesto Collado, ha portat a l'Empordà artistes que han creat instal·lacions, performances, concerts, tallers, etcètera, que ho són tot menys convencionals. El resultat és un estimulant tractament de xoc per a un públic força predisposat al risc i còmplice amb l'artista.

Inauguració a Figueres

Aquest any, el Mapa seguirà l'exemple d'altres festivals en la mateixa línia i s'inaugurarà a Figueres, Capital de la Cultura Catalana, on el dijous 10 de setembre al vespre tindrà lloc una instal·lació sonora de Marina Rosenfeld al castell de Sant Ferran. Aquesta artista i compositora resident a Nova York ha col·laborat, entre altres músics, amb Lee Ranaldo (Sonic Youth), George Lewis, Christian Marclay, Ikue Mori, etc. És artista resident a Park Avenue Armory de Nova York, on està preparant una instal·lació sonora a gran escala i una performance que s'estrenaran el novembre vinent dins la mostra biennal Performa. Tant al castell de Figueres, com dos dies després a la pujada del castell de Pontós, Marina Rosenfeld projectarà el so d'uns corns tocats en directe i altaveus en forma de corn contra els murs centenaris d'aquestes dues fortaleses, reconvertits així temporalment en superfícies que reflecteixen i amplifiquen el so.

Artista resident

L'artista resident d'aquesta edició del Mapa és la ballarina i performer Amalia Fernández, que divendres i dissabte a la nit presentarà el seu treball al local social i cultural de Pontós. Fernández treballa en una peça titulada Kratimosha, punt de partida d'un projecte fotogràfic titulat Libro de familias.

El mateix divendres començaran les activitats a Pontós amb un «recorregut sardanístic» de Xavi Dalmau titulat L'olor de l'univers, amb la participació dels veïns de Pontós com a balladors. Després, Marc Vives i Víctor Pérez Ballestero presentaran una peça videogràfica concebuda al poble durant dos mesos, i l'holandesa Alexandra Broeder dirigirà una enigmàtica Evacuació. Els madrilenys Los Torreznos oferiran un taller basat en la seva molt personal visió de la poesia, i les coreògrafes Filipa Francisco i Idoia Zabaleta presentaran la culminació del seu projecte en comú, Bicho, eres un bicho.

El dissabte 12 també hi haurà una rondalla sonora amb el percussionista Katsunori Nishimura, la tradicional arrossada popular i, a la nit, el concert de cloenda amb V de Amor i DJ Jotabeerre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
arts escèniques

El festival Moujuïc portarà nou propostes de dansa al Castell de Montjuïc

BARCELONA
EQUIPAMENTS

El Museu Pau Casals defensa a Portugal la seva nominació com a millor museu europeu

EL VENDRELL
CULTURA

Mor l’escriptor Paul Auster, un dels grans referents de la literatura nord-americana

cinema

Naomi Kawase, la germana japonesa de Lluís Miñarro

Barcelona
David Verdaguer
Actor

“Les persones no som planes, som polièdriques”

Barcelona
MÚSICA

Pérez Treviño desxifra en un llibre el ‘misteri’ del pianista Josep Colom

BARCELONA
cinema - drama

‘Thriller’ coreà amb segell femení basat en fets reals

cinema - drama / biografia

Maria Montessori, una pedagoga revolucionària

cinema - animació / comèdia

Garfield surt de la zona de confort de gat casolà