Territori

recerca

mercè miralles

Els morts de Can Sadurní

Apareixen a Begues quatre esquelets humans de fa més de 6.000 anys, enterrats segons un ritual desconegut a la península

Fa un any es va presentar a Begues una troballa excepcional, feta a les excavacions de la cova de Can Sadurní: una estatueta de ceràmica de 6.500 anys d'antiguitat. La van batejar com l'Encantat. Un any després, la cova torna a donar una alegria important als arqueòlegs: han aparegut quatre esquelets humans de fa uns 6.400 anys, inhumats segons un model funerari desconegut fins ara a la península Ibèrica. Hi ha molt poques coves amb necròpolis del període al qual pertany la troballa, el neolític mitjà inicial. En el cas que ens ocupa, hi ha l'afegit que els cossos es conserven pràcticament íntegres i en la posició en què van ser enterrats. Les excavacions a Can Sadurní estan a càrrec del Col·lectiu per a la Investigació de la Prehistòria i l'Arqueologia del Garraf-Ordal (CIPAG), en col·laboració amb el Seminari d'Estudis i Recerques Prehistòriques (SERP) de la UB. Josep Maria Fullola, catedràtic de Prehistòria de la UB, explica: “És molt important haver trobat els cossos pràcticament intactes i en connexió anatòmica, és a dir amb els ossos junts.”

Els esquelets trobats pertanyen a un mascle adult d'uns cinquanta anys, un subadult i dos infants, l'un d'entre tres i quatre anys, i l'altre d'entre cinc i sis. L'home de cinquanta anys té aixovar funerari: un vas ovoïdal amb dues nanses i fragments de dues cabres i un vedell. Sota el braç esquerre, a l'altura del colze, té un penjoll d'os polit amb una perforació per sostenir-lo.

Els cossos estaven alineats i en posició fetal: estirats sobre el costat dret, replegats i amb la columna vertebral doblegada. Els membres inferiors estan molt flexionats, amb els genolls davant del tòrax i les cames plegades contra les cuixes. Els braços també estan flexionats. La forta posició replegada indica que els cadàvers devien ser lligats amb cordes i es van embolcallar amb una mortalla. Es van col·locar així post mortem. Aquesta cova ha de donar molts més fruits. Només cal tenir en compte que queden per excavar molts nivells. S'han fet prospeccions que arriben als 9.000-10.000 anys d'antiguitat.

L'Encantat
Troballes
L'any passat va sortir una figureta ceràmica a Begues. Fa poc, a la cova del Rinoceront de Castelldefels, sota la batuta del Grup de Recerca del Quaternari-SERP, es va trobar part de l'esquelet d'un elefant infant, d'uns 100.000 anys d'antiguitat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
llibre

Pere Portabella, reflectit en els seus escrits

barcelona

La nova psicodèlia catalana

Girona
música

Brittain Ashford obrirà el 5è A Peu de Carrer de l’Ateneu 24 de Juny

girona
MÚSICA

El Palau de la Música recorda Juli Garreta i convida Raquel García-Tomás

BARCELONA
Música

L’Empordà Music Festival creix

LA BISBAL D’EMPORDÀ
Cultura

Mor Frank Stella, reconegut pel seu art abstracte i precursor del minimalisme

efemèrides

El Govern commemorarà els centenaris d’Oriol Bohigas i Francesc Candel

barcelona
TEATRE

‘Burro’ reescriu la humanitat amb la mirada de l’animal del camp

BARCELONA
MÚSICA

El Sónar es farà tot a l’Hospitalet de Llobregat a partir del 2026

BARCELONA