cultura

patrimoni

Els Clots de Sant Julià, bé d'interès nacional

El govern va acordar ahir tornar a declarar bé cultural d'interès nacional els Clots de Sant Julià, a Forallac (Baix Empordà), en la categoria de zona arqueològica.

La Generalitat ja havia declarat els Clots de Sant Julià bé d'interès nacional el 2006, però l'Ajuntament de Forallac va decidir recórrer-hi en contra –coincidint amb el projecte per implantar, a prop, una macroplanta de residus– adduint un defecte de forma –s'havia trigat més de divuit mesos des de l'inici del procés fins a la declaració– i va guanyar-ho als tribunals. La Generalitat va tornar a començar el procés i ahir va fer-se la declaració.

Quant al bé protegit, es tracta d'unes antigues pedreres situades al puig de Sant Julià, on s'han trobat restes romanes i preromanes. La Generalitat destaca que la zona arqueològica “està coberta d'una densa vegetació on predominen les alzines sureres i altres espècies vegetals associades, amb una singularitat paisatgística generada per una notable acció humana”.

Sant Tomàs de Fluvià

El govern també va declarar bé cultural d'interès nacional l'església de Sant Tomàs de Fluvià, a Torroella de Fluvià (Alt Empordà), en la categoria de monument històric. Es tracta d'un temple romànic del segle XI, que té una sola nau amb transsepte i capçalera formada per tres absis semicirculars. Segons el govern, “la seva càrrega històrica va lligada a la seva vàlua arquitectònica i especialment a la vàlua de la pintura del Crist en majestat situada a la volta de l'absis central i a les pintures dels dos costats de la volta apuntada en l'àmbit del transsepte”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.