Passió de cine a Esparreguera

El rodatge del film «El provador de coses» mobilitza nombrosos actors de la Passió

Les disfresses de romans i galileus han sortit de l'armari. Esparreguera s'ha tornat a mobilitzar, ara en ple estiu, per a un projecte cinematogràfic que té la Passió i el poble com a teló de fons. Uns 300 veïns s'han ofert voluntaris per participar en el rodatge d'El provador de coses, un film escrit per Jaume Cabré i dirigit per Oriol Ferrer, que evoca, en certa manera, El Judes que fa mig segle va filmar Ignacio Farrés Iquino.

La pel·lícula narra la història de l'Aureli Mercader (Blai Llopis), un home solitari que té l'estrany ofici de ser provador de coses, i gràcies a una sensibilitat innata la seva ment viatja a mons inimaginables. «És un personatge hipersensible que es busca a si mateix, té amnèsia i busca un espai de temps oblidat; és la recerca d'una nit crucial per a la seva història», explica el director del film, Oriol Ferrer. L'Aureli, que és excol·laborador de la Passió d'Esparreguera, viu apartat del poble. Al voltant de la seva finca irrompen les obres d'un macrocomplex urbanístic tenyit de catolicisme extremista que vol convertir els entorns de Montserrat en un reducte espiritual, una espècie de parc temàtic religiós. «És una història absolutament universal en què Esparreguera és com una bombolla, com el paisatge d'un western en què hi són representats tots els tipus de personatges», diu Ferrer.

La particularitat principal del rodatge està en la participació popular, atès que la majoria d'actors són amateurs i vinculats a les representacions de la Passió. La productora Enunai Produccions farà una aportació econòmica al Teatre de la Passió, mentre que ells treballen gratis, i ho fan al costat dels professionals. «És una autèntica aventura perquè, per ells, el nivell d'exigència és molt diferent, però alhora és molt enriquidor perquè aprofitem la seva il·lusió. Fem moure un poble!», assevera el director del film. Aquesta mateixa setmana han tornat a sortir les disfresses de la Passió en una escena en què més de cinquanta extres celebraven una assemblea en un bar davant del teatre. El vincle amb la Passió recau en el personatge d'Anna Aran (Carme Pla), amiga de l'Aureli, a qui han encarregat la direcció de la nova temporada de la Passió i es proposa recuperar l'Aureli per al personatge de Pilat.

El rodatge durarà fins a finals d'agost i continuarà a Igualada i als Monegros. L'estrena del film està prevista per a la Setmana Santa del 2010, i el canal HBO ja ha adquirit els drets per cable per emetre el film a diversos països. De fet, ja s'havien venut més de 2.500 entrades un any abans de la seva estrena, gràcies a la promoció feta tant en les sessions d'aquest any de la Passió com en la presència al Saló del Turisme de Catalunya. Una fita de rècord per al cinema català.

Seguint «El Judes» d'Iquino

El productor Toni Espinosa, motor del film, volia homenatjar Ignacio Farrés Iquino, que el 1952 va rodar una pel·lícula ambientada a Esparreguera en els dies previs a l'estrena de la Passió. El Judes d'Iquino és la primera pel·lícula moderna rodada en català de la qual es conserva l'original. Al final, la història d'El provador de coses és totalment diferent però comparteix amb la d'Iquino Esparreguera, el Teatre de la Passió i la participació d'actors amateurs. Un cas ben particular és el de Pere Cuscó, un jubilat de 77 anys que ja va participar en el film d'Iquino fa mig segle. Per contra, un dels personatges més joves, la Rut Mercader, filla del protagonista, es va escollir mitjançant un càsting organitzat a través del web, al qual es van presentar 50 noies. L'escollida va ser Mima Riera, mentre que una altra jove actriu, Laia Cubilles, va ser incorporada a l'equip per aclamació popular.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
TEATRE

Chévere incorpora llenguatge per a sords i cecs a ‘Helen Keller: a muller marabilla’

BARCELONA
J.M. Codina Tobias
Novel·lista

“La felicitat fa basarda perquè mena cap a una sensació de buit”

Barcelona
música

Un infart acaba amb Steve Albini, monument del rock alternatiu

girona
Cultura

Mor Jacobo Rauskin, poeta paraguaià d’àmplia trajectòria professional

art

L’art alliberador de Jordi Colomer, al Macba

Barcelona

Minyons de Terrassa mostren el nou local de Cal Reig durant la Fira Modernista

TERRASSA
música

Classe B i Jost Jou guanyen la secció Talent Gironí del festival Strenes

girona

Injecció de 13 milions pels dos nous platós al Parc Audiovisual el 2026

TERRASSA
Cultura

Nik West, Paquito D’Rivera i Vincen Garcia, caps de cartell la Mostra de Jazz de Tortosa

Tortosa