cultura

Barceló, a Olèrdola

L'església de Sant Miquel, icona del conjunt monumental del poble penedesenc, té tots els números per ser el lloc on l'artista creï la seva gran obra a Catalunya

Enamorat del Penedès, el geni ja va intentar fer una acció a la mateixa església l'any 2000

És probable que l'any s'acabi sense que transcendeixi res més del projecte artístic que Miquel Barceló vol fer a Catalunya, en concret a la comarca de l'Alt Penedès. Un projecte que, com ell mateix va definir en la seva última visita a Barcelona, el 29 de novembre passat, és molt ambiciós i està impregnat de l'esperit agosarat del mural ceràmic que va crear a la Seu de Palma. L'artista mallorquí no en va voler avançar res més –sí va dir, i és important, que es tracta d'un “encàrrec privat per a un lloc públic”– i les poques persones, del seu entorn o del més alt nivell polític, que en coneixen els detalls es resisteixen a parlar-ne. Top secret. El gran misteri és el lloc on Barceló vol realitzar la seva obra magna. Mentre algunes fonts asseguren que encara no està decidit del tot perquè hi ha més d'una opció, d'altres, consultades per aquest mitjà, apunten directament cap a l'església de Sant Miquel d'Olèrdola, del segle X.

Barceló coneix perfectament aquest temple, que forma part del conjunt monumental de l'antic poblat d'Olèrdola, integrat en la xarxa de seus del Museu d'Arqueologia de Catalunya. És veritat que l'artista coneix molts altres racons del Penedès –n'és un enamorat declarat–, però, precisament, en aquesta mateixa església és on ja va tenir una pensada el 2000, tot i que llavors el projecte no va reeixir, i poc després ja es va submergir de ple en la intervenció de Palma. A més, fa dotze anys hi havia un gran inconvenient: l'església no estava restaurada. Ara sí ho està, els treballs es van realitzar
el 2007 i el 2008.

Es podria recuperar ara aquella aventura fallida? L'alcalde d'Olèrdola, Josep Tort, assegura que no n'ha parlat amb Barceló, però no amaga que té una bona relació i contactes freqüents amb ell. “Ens veiem un cop cada dos anys i parlem molt i de moltes coses. Barceló sempre té projectes al cap, i sempre té present el Penedès, que el fascina. Tan de bo hi fes una obra, aquí a Olèrdola o a un altre lloc de la comarca”, es limita a dir Tort. El pintor de Felanitx va tenir un detall prou revelador el 29 de novembre: va convidar personalment l'alcalde d'Olèrdola al seu acte d'investidura com a doctor honoris causa per la Universitat Pompeu Fabra. Tort insisteix que no van parlar de la possible acció pictòrica a l'església de Sant Miquel.

El director del Museu d'Arqueologia, Xavier Llovera, ha rebut senyals, però no té res confirmat per la conselleria de Cultura –d'on no surt informació sobre aquest projecte. A Llovera se li fa estrany que ningú no li hagi sol·licitat un informe tècnic de l'església. “És important tenir present que encara hi ha un problema d'humitats no resolt al cimbori”, explicava ahir. Dit això, a Llovera li semblaria “fantàstic” que Barceló s'atrevís a fer una intervenció en aquest patrimoni.

Molts interrogants en un trencaclosques en què encara manquen peces tant o més importants que el lloc on Barceló farà la seva intervenció. Per exemple, en quin estat es troben les negociacions per finançar el projecte. Sembla que aquest és el tema més delicat, i que ni de lluny està tancat. En tot cas, Barceló es va mostrar molt optimista i il·lusionat en la seva última visita a Barcelona. Va dir que està convençut que a la primavera ja podrà anunciar tot i més sobre aquesta nova aventura artística.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
llengua

Plataforma per la Llengua homenatjarà els seus socis en els onzens premis Martí Gasull

barcelona
PATRIMONI

Enllestida amb èxit la fosa de la nova campana ‘Carme’ de Mataró

MATARÓ
Crònica

Guillem Gisbert, la primera masurca

música

‘Eufòria’ torna al palau Sant Jordi el 30 de juny amb un doble concert

Barcelona
música

Lluís Figueras & The Demons estrena el videoclip de ‘Lagarto Lagarto’

girona
CÒMIC

La il·lustradora Marika Vila guanya el Gran Premi Comic Barcelona

Barcelona
Crítica

Sara Blanch, l’estima d’un cant

festival

A Morella reflexionen sobre el poder dels algoritmes

Morella
cinema

Kristen Stewart protagonitzarà la nova pel·lícula d’Albert Serra

barcelona