cultura

Experts en arts escèniques analitzen el paper de l'actor al món del teatre

El III Simposi Internacional realitza un recorregut històric de l'interpret des del teatre naturalista fins a l'actual escena digital

Lluís Masgrau de l'Institut del Teatre, el professor Pablo Corral o el dramaturg Manuel Molins són alguns dels ponents de les jornades que acull la Universitat d'Alacant

La Universitat d'Alacant acull la tercera edició del Simposi Internacional d'Arts Escèniques que s'organitzat cada tres anys i que en les dos edicions anteriors havia tingut com a eix central el dramaturg Manuel Molins i el teatre breu. Aquest any el paper de l'actor al teatre és el motiu que ha reunit diferents experts del món de les arts escèniques a Alacant, vinguts d'arreu el país.

Biel Sansano, president del comitè organitzador ha explicat que “tradicionalment havia estat el text teatral el principal objecte d'anàlisi i posteriorment, des dels anys 60 el director com a principal agent creatiu, però mai s'ha tingut en compte el paper de l'actor en tant que personatge efímer dins d'aquesta disciplina”.

Precisament la temàtica triada per aquesta edició ha despertat un gran interès entre els professionals de les arts escèniques, ja que té la virtut de trobar un punt de confluència dels estudis tradicionals de les humanitats, les filologies o la història i crítica del teatre, que és el que fem a les universitats amb els interessos de les escoles de formació d'actors, actrius, directors o de dansa. “A les universitat ens dediquem a l'estudi més teòric dels aspectes relacionats amb el món de les arts escèniques, però el gran èxit d'aquesta trobada és, sense dubte, la participació de persones provinents de l'escoles superiors, com és el cas de l'Institut del Teatre o de les Escoles Superiors de València i les Illes”, ha expressat Sansano que ha assegurat que “això ens permet a uns i a altres conèixer millor els diferents punts de vista que conflueixen a les arts escèniques”.

Els ponents

Entre els vint-i-dos ponents que participen al Simposi que es celebra entre aquest dijous i divendres a Alacant, destaca la intervenció de Lluís Masgrau de l'Institut del Teatre, el dramaturg Albert Mestres, Pablo Corral, professor d'interpretació o el també dramaturg Manuel Molins.

Els diferents ponents, algun vingut des de Nova York o està fent la seua tesi, com és el cas de Boris Daussà, han fet un repàs del paper de l'interpret teatral des de finals del segle XIX fins a les noves metodologies sobre la interpretació i l'interpret a l'inici del segle XXI, a través d'una visió històrica de la història dels actors al teatre, la recerca de la memòria de grans actors oblidats, passar de la teoria pura i dura a la direcció d'actors com han fet Joan Castells o Albert Mestres i finalment una aproximació a les noves teories dels actors.

El Simposi l'organitzen l'Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana, el grup de recerca “Tradicions teatrals i Dramatúrgies contemporànies de la UA i el Grup de Recerca en Arts Escèniques de la UAB i al comitè organitzador trobem representants d'universitats com la d'Avinyó, Swansea, València, Alacant o l'Autònoma de Barcelona, a més de membres de l'Institut del Teatre o l'Escola Superior d'Arts Escèniques de les Illes Balears.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
FIGUERES

Subhasten les pintures de Morell de les pastisseries Dauner

FIGUERES
art

El fotògraf Jeff Wall porta les seves “pintures de la vida moderna” a la Virreina

barcelona
fira

Desè aniversari de Literal, la fira de llibres i idees radicals

Barcelona
Cultura

Mor Charlie Colin, el baixista de ‘Train’

MÚSICA

El Sónar trasllada l’univers immersiu dels Chemical Brothers a Casa Batlló

BARCELONA
Cinema i sèries

El GAC ofereix 54 beques per escriure guions amb una dotació de 500.000 euros

Barcelona

Sílvia Pérez Cruz aspira a cinc premis Alícia de l’Acadèmia de la Música

BARCELONA
Música

Carles Viarnès porta la fusió de música clàssica i moderna amb l’orgue de la Casa de Cultura

Girona
La Casa Masó revalora el dibuix de l’arquitecte
ART

La Casa Masó revalora el dibuix de l’arquitecte

GIRONA