cultura

Les restes del mercant romà de La Vila es convertiran en atractiu turístic

El major jaciment submarí romà de la mediterrània podrà ser visitat i serà l'únic cas de tot l'Estat

La Universitat d'Alacant es la responsable de la documentació gràfica de l'excavació arqueològica submarina

  • Presentació algunes peces del vaixell. B. VIDAL.
  • VÍDEO: Vídeo de la immersió al lloc de la troballa

Ahir divendres es van presentar públicament els resultats de la tercera excavació arqueològica que es du a terme al jaciment Bou Ferrer, un mercant romà del segle I d.C que es troba davant les costes de La Vila Joiosa (La Marina Baixa) i que obren noves vies d'investigació del que són les majors restes d'un vaixell romà de l'època que es conserva a una profunditat apta per a la investigació.

Durant la presentació, la directora general de Patrimoni de la Generalitat, Marta Alonso, i l'alcalde de la localitat, Jaume Lloret, han anunciat un projecte pioner per fer visitable el jaciment, “es tracta de convertir en diners el patrimoni”, ha assegurat l'alcalde, que ha explicat que estan treballant en la manera de dur a terme aquesta iniciativa que permetria els turistes fer visites guiades a les restes del vaixell que es troba a trenta metres de profunditat. D'aquesta manera el de La Vila és convertiria en el primer jaciment subaquàtic visitable de tot l'estat, ja que segons han assegurat, no existeix cap altra oferta d'aquestes característiques.

Documentació gràfica

La Universitat d'Alacant, a través del seu Taller d'Imatge, ha estat present des de l'inici de les excavacions documentant gràficament totes les tasques de recuperació a través de diferents vídeos que permeten veure exactament l'estat del vaixell i com s'han dut a terme els treballs.

El vicerector de Cultura, Esports i Política Lingüística de la UA, Carles Cortés ha explicat que “la intenció de la Universitat d'Alacant és poder mostrar els descobriments que s'han fet al Museu de la Universitat (MUA).

L'excavació s'ha realitzat durant el mes de setembre i és una continuació de les que ja es van dur a terme els anys 2006 i 2007 i a les que es van poder determinar la construcció del vaixell, que duia una càrrega de més de 200 tones, amb unes 2.500 àmfores que contenien gàrum, una salsa de peix molt apreciada a l'època i de gran valor econòmic, de les que es van extreure 230 completes.

En aquesta campanya s'ha constatat que també transportava lingots de plom, unes 5 tones i s'han obert noves vies d'investigació sobre la propietat de la càrrega i el vaixell.

Les restes

D. Betoret

Les restes Bou Ferrer, reben el nom dels seus descobridors, pertanyen a un gran mercant de mitjans del segle I d.C procedent d'un important port de la Bètica, que podria ser Gades i molt probablement duia els productes a Roma.

Els investigadors sostenen que el vaixell, que feia la ruta a Roma des de l'actual Andalusia, va ser desplaçat per una tormenta a les costes de La Vila on es va enfonsar a 30 metres de profunditat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
art

L’equip de comissàries de ‘Miró-Picasso’ i el crític d’art Eudald Camps, Premis GAC

barcelona
música

El Festivalot torna a la Devesa, després de passar pels barris

girona
art

Un Degas a Todocolección per 926 euros

barcelona
TEATRE

El Lliure de Gràcia debat íntimament sobre el feixisme a ‘Retrat de l’artista mort’

BARCELONA
LLETRES

Rosa Regàs desgrana sense tabús la seva vida en el llibre ‘Un llegat’

LLOFRIU
música

Buhos, Els Amics de les Arts, Mishima i Ambauka, al Festival Inspira

ripoll

El fiTM presenta un cartell amb un ampli ventall estilístic

LA BISBAL D’EMPORDÀ
ART

Una exposició de Gabriel Casas, entre la programació del festival Lumínic

SANT CUGAT DEL VALLÈS
EQUIPAMENTS

La façana de l’ajuntament de Tarragona recuperarà el color original

TARRAGONA