cultura

pensament

La UdG, el Mume i Portbou creen la Càtedra Benjamin

El projecte, dirigit per Jörg Zimmer, es proposa impulsar l'estudi de l'obra del filòsof alemany i reforçar la imatge internacional de l'Alt Empordà com a espai de memòria històrica del segle XX

El consell de govern de la Universitat de Girona (UdG) aprovarà el pròxim 25 d'octubre la creació de la Càtedra Walter Benjamin, Memòria i Exili, impulsada per la mateixa universitat, l'Ajuntament de Portbou i el Consorci del Museu Memorial de l'Exili de la Jonquera (Mume). Amb aquesta iniciativa, els impulsors es proposen projectar internacionalment l'Alt Empordà com un territori de memòria profundament arrelat a la història europea del segle XX a través de la figura de Benjamin, i al mateix temps aglutinar i donar visibilitat a les línies de recerca i promoció a l'entorn de l'obra del pensador alemany que ja estan en marxa, com ara el col·loqui anual sobre el seu llegat que s'organitza a Portbou (el pròxim serà el 3 i 4 de novembre vinents, sota el títol Deambulacions per les memòries i els paisatges de la ciutat. De la metròpoli regional a la megalòpoli global)), o el Premi Internacional Walter Benjamin, instituït en les modalitats d'art i assaig l'any passat pel Mume, i al qual s'han presentat en la primera edició, destinada a arts plàstiques, 58 candidatures de marcat caràcter internacional, segons va remarcar el director del museu, Jordi Font, que va anunciar que el veredicte es donarà a conèixer el 4 de novembre en el marc del col·loqui.

El director del departament de filosofia de la UdG, Jörg Zimmer, promotor de la Càtedra Benjamin, va concretar la vocació internacional del nou projecte en els contactes que ja s'han establert amb institucions i fundacions alemanyes amb vista al cofinançament d'algunes de les propostes més immediates. Entre elles, Zimmer va avançar l'organització d'un curs acadèmic d'estiu, un cicle de conferències obert a la ciutadania i la creació d'una línia de publicacions. El professor de la UdG va aclarir que la càtedra no es limitarà a promoure estudis sobre l'obra de Benjamin, que “ja disposa de prou bibliografia per omplir una biblioteca sencera”, sinó sobretot la reflexió al voltant dels diversos interessos culturals del filòsof berlinès, que abracen des de l'arquitectura al cinema, les arts, la crítica literària, la teoria estètica, la cultura de masses o la memòria històrica, i la prolongació del seu pensament en la cultura contemporània.

La regidora de Cultura de Portbou, Elisabet Cortada, va advertir que l'anunci de la càtedra no anirà en detriment del projectat Centre d'Estudis Walter Benjamin del seu municipi, aturat per falta de finançament, i va assegurar que “ni l'Ajuntament de Portbou ni la Generalitat no han renunciat de cap manera al projecte i estan buscant sortides per desencallar-lo”.

LA XIFRA

58
són les candidatures
que aspiren, el 4 de novembre, al Premi Benjamin, per a projectes d'arts plàstiques

LA DATA

25.10.12
és el dia que la Càtedra Benjamin
se sotmetrà a aprovació al consell de govern de la UdG


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
la crònica

Tyets: gran victòria i nou disc per al 2025

GIRONA
saló

Comic Barcelona tanca portes amb més de 110.000 visitants

barcelona
Necrològica

Mor l’actor Bernard Hill, el capità del ‘Titanic’ i el rei Théoden de Rohan

barcelona
Xavier Aliaga
Novel·lista

“Necessito passar-ho bé quan escric, provar coses”

Barcelona
LA CRÒNICA

Rebobinar és de nostàlgics

SANT GREGORI
Música

Madonna fa ballar un milió i mig de persones a Copacabana

rio de janeiro
arts escèniques i música

El Límbic atrau 21.000 persones a Santa Coloma de Gramenet

barcelona
Ramon Coll
Arqueòleg. Autor d’ ‘El santuari ibèric de la cova de les Encantades del Montcabrer’

“La cova de les Encantades és l’únic santuari dels laietans”

PREMIÀ DE MAR
MÚSICA

Documenten les intèrprets no vocalistes de les formacions de ball dels anys 30

GIRONA