cultura

cinema

Un documental reviu la Figueres de Fages i Dalí

‘Balada empordanesa', el documentat nou treball audiovisual del realitzador gironí Arcadi Lozano, s'estrenarà dissabte, 6 d'octubre, al teatre cinema de La Cate de Figueres

A l'Empordà i la Figueres de principis del segle XX hi van viure personatges irrepetibles. Entre aquell grup d'il·lustres personalitats, destaquen la tríada formada per Carles Fages de Climent, Salvador Dalí i Alexandre Deulofeu, poetes i artistes de primer ordre que en algun moment de la seva vida i obra van col·laborar a situar aquelles terres en el mapa creatiu.

Ara, una pel·lícula documental realitzada per Arcadi Lozano ofereix un recorregut per aquella època prenent com a eix conductor l'obra literària del primer, nascut l'any 1902 al mateix carrer Monturiol de la capital empordanesa on dos anys més tard naixeria el cèlebre pintor. La seva amistat i col·laboració artística també són dues de les temàtiques més destacades d'aquest treball audiovisual, titulat Balada empordanesa.

D'aquesta manera, Arcadi Lozano, autor d'altres obres documentals recents com Cadaqués, nòs amb nòs, Costa Brava 100 anys, retrat d'un litoral, transporta els espectadors a través de les terres esventades de l'Empordà a reviure la història i la poesia d'aquella època, en què apareixen personatges emblemàtics de l'obra fagesiana com el Sabater d'Ordis o bé es recreen algunes escenes de caire surrealista en què es revisen mites i simbologia de Fages de Climent i Dalí.

Balada empordanesa s'enriqueix per l'aportació testimonial de personatges com Pere Ignasi Fages, Juli G. Deulofeu i Maria Rosa Gratacós, així com l'escriptor Lluís Muntada (UdG), que analitza des del punt de vista literari l'obra de Carles Fages de Climent.

L'estrena i presentació tindrà lloc dissabte, a les set de la tarda, al teatre cinema La Cate de la ciutat de Figueres. A l'acte hi ha prevista l'assistència del director i l'equip de rodatge del film.

LA DATA

1902
va néixer Carles Fages de Climent. Dos anys més tard ho faria Salvador Dalí, amb qui coincidiria a l'institut.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Les setenes jornades Transversal se sumen al centenari de la mort d’Àngel Guimerà

el vendrell

L'art català desaparegut

Barcelona

Veu arrossegada del carrer

Barcelona
Ryûsuke Hamaguchi
Director de cinema

“Cada generació deixa els problemes per a la següent”

Barcelona
Ferran Palau
El músic de Collbató presenta disc i curtmetratge

“Sense idees boges, el país, culturalment, no avançaria”

Barcelona
Art

Patricio Reig indaga a La Mercè en la dialèctica de la mirada

Girona
Crítica

Passió per l’òpera

Crítica

L’humanisme que defensa la naturalesa

“Vosaltres, els catalans”